Original Choice

Barna, hullámpapírra emlékeztető csomagolású dohány, sokak szerint az eggyik legjobb. Aszalt gyümölcs aromájú, nagyon könnyű és finom, jóillatú füstölnivaló.

"A Mac Baren Original tenyleg mazsolás illatú, de - szerintem - a "közepesen erős" kategóriát semmiképpen nem éri el, én inkább kifejezetten könnyűnek tartom. Mindenképpen kellemes, de kissé borsos árú dohány... (Ne feledjük: csak 40 g rejtőzik a csomagban !)"

Laikus

"...a Mac Baren dohányokat tartó boltokból ez fogy el mindig leghamarabb..."

Alexandrosz

Sokunk által kedvelt aromatik dohány, virga és burley keveréke ,valami fenomenális ízesítéssel. Tetszetős csomagolás, brutális ár.Kibontva hihetetlenül finom gyümölcsös (leginkább édesanyám által sütött márvány kuglóf illatára emlékeztet,ami telis tele van kandirozott gyümölcsökkel),szóval nagyon kellemes az illata. Ha kellőképpen begerjedtünk az illatára,akkor örömmel tölthet el minket az is,hogy az íze is olyan,mint amit vártunk. Mac Baren-ék fiatalos dohánynak nevezik, talán joggal is,kezdőknek ajánlott,mivel nem csíp,finom édes füstje van,könnyen ég,szal minden rendben van. Kifejezetten hölgybarátnak mondható,eddig mindenki dicsérte az illatát. Csak ne száradjon ki,mert akkor bűn rossz tud lenni. Bár a 40 grammos tartalom, illetve a finom dohány miatt erre kicsi az esély.

Lviz


Megtisztelő erről a remekműről már írni is. Igyekszem objektív maradni, de nem vagyok biztos benne, hogy menni fog.

Édes Virginia Észak-Karolinából, Burley Tennessee-ből és modern ízű aromás fekete Cavendish alkotja ezt a remek keveréket.

Igényes hullámpapír-(minő oximoron) borítás (Mek Bárányék legalább a környezetterhelésre is figyeltek), tökéletesen aromazáró belső csomagolás. A design 10-es skálán erős 10-es. Tömege 40 gr. amit őszintén szólva először nem értettem. Miért? Ettől aztán nem lesz eredetibb a termék (csak a pipás szomorúbb)!! Üzletpolitika? Valóban, az 50 gr-os normális csomag tömegarányosan 25%-al drágább lenne és a 2000 Ft fölötti ár egy csomag dohányért minden bizonnyal a lélektani határt súrolná (felülről), úgyhogy ez motiválhatta a céget a döntésben. Az 1560 Ft így sem kevés, de mint később érteni fogjátok - megéri!

A csomagot felbontva az ismert legfeketébb Cavendish tömegében fürdőző kevéske platinaszőke, arisztokratikus északi szépségre hasonlító Virginia mutatja magát és a Burley is jelen van.

Illata az a kandírozott gyümölcsös, drága belga bon-bonra emlékeztető exkluzív teafű-illat, amitől percekig lebegni tudnék a zacskó fölött. Ezt az illatot - eufemizmus nélkül állíthatom - nem lehet megunni, lehetetlen betelni vele. 90 éves koromig tudnám szívni (ha lenne akkor még tüdőm).

A pipatársak által leírt ismert lakatlan sziget-hasonlattal újfent élve nekem EZ AZ a dohány amit magammal vinnék ha csak egyfélét lehetne életem hátralévő részében szívni (mondjuk elég groteszk helyzet lenne hajótörést szenvedni egy Mac-Baren teherkomp társaságában).

Szellőztetni érdemes mert nedvességtartalma jó aromatichoz illően kissé magasabb az ideálisnál (az aromatartás érdekében), de nem túlzottan, mindenesetre ez nem gátol meg bennünket a kibontást követő azonnali rágyújtástól (mohók vagyunk, na) főleg ha már hetek óta nem szívtam. Ha túl magas nedvességtartalommal tömjük, bagolyhúst hagy a pipa alján, ami bár nem rosszízű, újragyújtani azonban szinte lehetetlenség. Mindig a csomag alján maradó utolsó tömetnyi dohány a legjobb, az alulra került apró töredékméretű dohánydarabkákat, a törmeléket ugyanis a legkönnyebb begyújtani (helyes ezeket a tömet legfelsőbb rétegeibe helyezni, és jó ha ilyet a megelőző tömetekhez is "bányászunk") igaz gyorsabban is ég, meg ekkorra (mire elfogy a csomag) már szárazabb is. Kezdőkben ez mindenképpen sikerélményt, pozitív emlékeket hagy. Az utolsó tömet így mindig ösztökél a következő csomag O.C. megvásárlására.

Íze olyan kiváló mint az illata. A kandírozott erdei gyümölcsök fátyolos lágysága mögött megvan a tiszta , igényes édes dohányíz, és valami misztikus, megmagyarázhatatlan, játékos aroma ami rajta marad a szakállamon, az arcbőrömön, a hajamon - hogy aztán később pajkos módon a legváratlanabb pillanatban szálljon fel onnan újra. Íze a tömet minden részén érvényesül és kellemes. Újragyújtásra nem érzékeny. Hófehér hamut hagy (megfelelő parázskezeléssel). Füstje fehéres.

Abszolút hölgybarát. A legkellemesebb külső illatot adja amit a környezet egy pipástól kaphat. Érdekes, hogy ez a könnyű finom illat meglehetősen "nagy hatótávolságú" és penetráns (nem pejoratív értelmében), áthatol mindenen ajtón ablakon, épületen de ez nekünk jó. Akár hivalkodónak is nevezhetnénk, de így legalább az elismerő véleményeket könnyebben kaphatjuk ("ááá, Te vagy az! Messziről éreztem! Hát Te pipázol!").

A room note Mac Barenék szerint 5-ös skálán 4-es, és ez így is van. Egy nem tolakodó (és nem dohányfüst szagú) de mindent átható édeskés krémes illatfátyolt hagy ami laikusok szerint vanília-szerű, szerintem meg nem ilyen egyszerűen leírható. Könnyű, bódító illat ez, ami semmiképp sem kellemetlen.

Erőssége 5-ös skálán 1-es (szerintem aktívszén-szűrővel 0,5-ös). Maximálisan ajánlható kezdőknek. Annál is inkább mivel van egy olyan jó tulajdonsága, hogy nem csípi a nyelvet, kicsit sem. Ez talán a kevés Virginiától van, talán a speciális adalékanyagoktól, de nem is érdekel ez bennünket. Kezdőknél gyakori jelenség a tömet gyors végigszívása, magas hőfokon. Ekkor egy Virginiában dús keverék csíp, rúg, harap. Az O.C. nem tesz ilyet. Viszont éppen ebből kifolyólag nem is nevel bennünket türelmes lassú szívástechnika elsajátítására. Ha kezdő vagy - bár erősen ajánlott beszerezned ezt a dohányt - ne CSAK ezen tanulj meg pipázni!

Ennek a dohánynak a színe és hangulata a fehér és a világos pasztell kávébarna (ebből a szempontból a doboza igen jól eltalált). Minden évszakban szívható (de nyáron jönnek rá a darazsak), nem kötődik külső időjáráshoz, csak fényviszonyokhoz. Napszaka minden óra amikor világos van, reggeltől délutánig. Ez nem esti dohány. Reggel is csak a zord hideg hajnalok után, világosban szívjuk. Világos, napfényes délelőttök, nyugodt kis koradélutánok, egy kávé ebéd után, ez az Ő világa.

Itala kétséget kizáróan a tej, a kávé, tejeskávé és cappuccino. Alkoholt felejtsük el! Stílustalanságra vall ehhez a dohányhoz alkoholt, sört, bort, tömény italokat fogyasztani. Két kivétel akad: ír kávé és a fehérorosz (white russian), ezeket bátran fogyaszthatjuk mellé. A fehéroroszt lágyan, kifejezetten kevés vodkával, sok tejjel és közepes mennyiségű kávélikőrrel, ha lehet hívjuk fel erre a mixer figyelmét. Angol típusú indiai fekete teát (Earl Grey, English) elviseli de nem az igazi hozzá (mindenesetre ne cukrozzuk túl). De nem győzöm hangsúlyozni: NE legyünk lusták lemenni egy liter friss, hideg tejért! Megéri!

Ez a dohány egy könnyed északi típusú, magas, szőke nő, kommunikatív, intelligens, beszédes, légies jelenség, sok mosollyal, kacér viselkedéssel, egy kis érzéketlenséggel. Olyan nő aki mindenki felé nyitott, de senki mellett nem ragad le, nem kötődik. Mély érzelmei nincsenek, lehetetlen leláncolni szerelemre gyújtani, ámde iránta szerelemre gyulladni könnyű, meg lehet őrülni érte. Talán pontosan az elutasító magatartása miatt.

Ez a dohány nem társ az elmélkedéshez, az alkotó munkához, nincsenek magvas gondolatok, Csáth Gézai analizáló önmarcangolás vagy világmegváltás. Csak légies könnyedség, lazaság.

Zenéje a Funky és a Jazz könnyebb vállfajai, de minden esetben könnyed, laza, vidám nappali zenék.

Az O.C. erősen kötődik a Jazzhez és ezt fanatikus jazzrajongásom ellenére elfogulatlanul állíthatom. A kép finomodik a Jazzen belül is. Nem kell a technikai fölény, sem az elmélyülés, a patetizmus! Ide laza, lelket felrázó, zsigerekre ható pattogós groove kell: Paddy Milner (You think You're so damn funny c. szám) ízig-vérig jazz, vidám szarkazmusa, stílusossága. DePhazz (Death by Chocolate) "Franciássága", bohém feje tetejére állítottsága, groteszk humora, bája. Vibraphonic (Heavy Vibes) amerikai lazasága, funkys dallamai, vibrafonjátéka. George Benson és Earl Klugh koradélutáni könnyed gitárjátéka, de említhetném itt George Michael egyes számait, az igényes elektronikus zene kedvelőinek pedig Dzihan & Kamien reggeli hangulatait, Terry Lee Brown Jr. és Everything But The Girl zenéit.

Az O.C. a jólöltözött, lezserül elegáns, mai szertelen dzsentri, életművész netán művész ember szívnivalója. A stílusosság és a magabiztosság kelléke. Ezt a dohányt szívva bárhol otthon érzem magam a világban.

Egyedüli hátrányai (a darazsakon kívül :-)) magas ára (1560 Ft/40 gr) és a 40 gr-os töltőtömeg.

Állandó dohányom, beállított pipám van rá - egy hibátlan Peterson Kinsale XL13 - és lesz is mindaddig, amíg csak kapható lesz hazánkban.

Derek (2005. november)