Speciális Dunhill keverékek

Dunhill londoni boltjában (30 Duke Street, a Jermyn Str-i sarkon, legközelebbi földalatti megálló: S:t James. Ha ez a világ rendes srófra járna, hát ide minden pipásnak kötelezően célkitűzése kén legyék, hogy életében legalább egyszer elzarándokóljon) olyan keverékeit árúlja, amik csakis és kizárólag ott kaphatók, sehól máshól. Ráadásúl ezeket a keverékeket valóban maguk, kisüzemi módon, manufakturálisan csinálják, nem mint a többi, mindenütt kaphatóakat, amiket már hosszú ideje valahól másutt bérmunkában gyártanak.

A boltban ezek a dohányok kis átlátszó fedelű tárlókban, ládikákban vannak, ahól megnézheted, megszagólhatod, próbatömetet elszívhatsz. Majd alkalmasint az eladóval konzúltálva választassz. A kiválasztott dohányokat azután 50 grammos légmentesen zárt kerek fémdobozokban kapod meg, amiken a cimke mind egyforma, a benne lévő dohány neve pedig vagy rápecsételve, vagy kézzel ráirva vagyon.

Az alábbi lista néhány főbb típusát adja a boltban fellelhető hatalmas választéknak, egyrészt kedvcsináló gyanánt, másrészt, ha esetleg szükségeltetnék, mint útmutató, hogy a "bőség zavara" ellenére tudd körűlbelül hol kezd.

Mixture #10

Cavendish és Virginia alapú, jó adag Latákiával és Orientális dohányokkal, eléggé "English" típusú. Testes, gazdag ízvilágú közepesnél erősebb keverék.(Majdnem azonos a boltokban is kapható "Dunhill London Mixture"-el)

Mixture #21

Keveretlen, az átlagosnál finomabbra vágott, ízesítés nélkűli, nagyon tiszta ízű vörös Virginia. Mint minden Virginia dohánynál, ugy ennél is ajánlatos ügyelni, hogy lassan szíld, mert ha nagyon felmelegszik, hát csíp. Közepesnél gyengébb erősségű.

Mixture #27

Cavendish és Virginia alapú, Latákiával és Orientális dohányokkal keverve, enyhén mogyorós ízű. (Hasonlít a "Dunhill Std Mild"-ra) Kiváló, hűvös füstű dohány, közepes erősségű.

Mixture #73

Lórúgás erősségű, nagyon "English" mixtúra. Nehéz dohány. Majd a fele Latákia a többi Cavendish és többféle Virginia, valamint kevés Perique és Orientális dohányok zamatos de nagyon erős keveréke.

Mixture #94

Sima, ízesítetlen, tiszta dohány ízű keverék, fele fele arányban Cavendish és Virginia. Olyan jó közepes erősségű.

Mixture #620

Vörös Virginia, épp csak hogy morzsólt Flake, jó adag "Dunhill Royal Yacht" és egy kevés Latákia meghintve egy kis fehér rummal. Bár nem tolakodó, sőt, enyhe zamatú, de érzésem szerint a kelleténél kicsivel többféle íz sikeredett belé. Ezt némileg ellensúlyozza tán, hogy kitűnően ég.

Mixture #1066

Cca 60% Orientális dohányok, a többi Virginia és kevés Latákia. Finom, pikáns ízű keverék. Közepesnél erősebb, dúrvára van vágva, nagyon jól ég. (Majdnem azonos Dunhill egy korábbi, "Durbar" nevű keverékével)

Mixture #1167

Többféle Virginia, Cavendish, Orientális dohányok, jó adag Havanna és csipetnyi Perique. Enyhén száraz (az adalék kubai dohány!) fűszeres keverék, közepesnél cseppet erősebb, tulajdonképp nehéz dohány. (Teljesen azonos Dunhill korábbi "Cuba" nevű keverékével)

Mixture #34596

Mórzsolt sötét Flake, markáns, égett karamellára emlékeztető intenzív, mély ízzel. Közepesnél kicsivel erősebb, mint majd minden Flake ez is lassabban gyullad, de azután jól ég.

Mixture #36080

Dunhill egyik hagyományos English Mixturája, Cavendish, Virginiák, Orientális dohányokhoz adott Latákia és Havanna. Az eredmény egy zamatos, eléggé erős keverék, jól ég, hűvös füstöt ad. (Nagyon hasonlít Dunhill korábbi "Mr Alfred's Own" nevű keverékére)

Mixture #36081

Vörös Virginia és Orientális dohányok, éppen csak hogy (nagyon haloványan), gyümőlcs aromával ízesítve. Jó közepes erősségű. (Hasonlít Dunhill korábbi "Three Years Matured" nevű keverékére)

Mixture #36166

Sárga és vörös Virginia Flake, enyhén mórzsólva, ízesítés nélkűli, tiszta keverék. Közepesnél nem erősebb, ha begyulladt jól ég és hűvös füstöt ad. (Hasonlít Dunhill korábbi "Dark Flake" valamint "Mixture #179" nevű keverékeire)

Mixture #36609

Navy Cut állagú, Virginiák, kevés Burley, Cavendish és jó adag Periqe. Meglepően erős, nehéz keverék.

Mixture #36667

Erősen fermentált Virginiákból álló Flake, darabosra mórzsólva. Nagyon tiszta ízű, testes, erős dohány.

Mix "48 Jermyn Street"

A 1997-ben felújított üzlet avatására kreált, sima, gazdag ízű, dúrvára vágott (vagy inkább "ready rubbed") keverék. Fermentált és vörös Virginiák, Kentucky "fired" s ezekhez adott hosszúszálú sárga Virginia plusz kis adag Periqe. Végűl lehelletnyi juharsziruppal ízesítve. Nagyon jól ég, száraz hűvös füstöt ad. Közepesnél gyengébb erősségű.

Mix "221B Baker Street"

Virginia alapú, nem erős, de nagyon sajátos, fűszeres ízű keverék Orientális dohányokkal, és kevés Periqe is érződik rajt. Nem ízesített. Mint Sherlock Holmesnak dedikált dohányt hírdetik, közepesen vastag vágatú, jórészt Curly Cut, nagyon jól ég.

Mix "Aperitif"

Tökéletes keverék, Virginiák, Cavendish, Latakia, Periqe és Orientális dohányok, ízesítés nélkűl. Valóban étvágygerjesztő, fűszeres ízű, közepesnél nem erősebb. Kivételesen jól ég, hűvös füstöt ad.

Mix "Apricot"

Tulajdonképen olyan mint a "June '86" de ez még barackos ízesítést is kapott.

Mix "Baby's Bottom"

Három féle (Vörös, bronz és sárga) Virginia, s jó adag Flake kis latákiával spékelve, ízesítés nélkűl. Olyan közepesen erős, s valóban, mint a neve is mondja, olyan sima és finom mint a "Babák segge" Nagyon jól ég, hűvös, száraz füstöt ad.

Mix "Blenders Own"

Ízesített dohányokat kedvelőknek figyelemre méltó, ajánlani mindenképp érdemes keverék. Többféle Flake és Burley, Virginiák és Periqe, csipetnyi Latákia. Mindez vaníliás ízesítéssel. Karakteres ízű, majdhogynem markáns, de nem nehéz, közepes körüli. Jól ég, jó füstöt ad.

Mix "Bowled Out"

Fermentált és bronz Virginiák, Török dohányok és kis adag Periqe, ízesítés nélkűl. Természetes ízű, sima, jól ég. Közepes erősségű, de nikotintartalma magas, igy eléggé nehéznek mondható.

Mix "Cherry"

Tulajdonképen olyan mint a "June '86" de ez még cseresnyés ízesítést is kapott.

Mix "Cherry and Rum"

Dunhill "Royal Yacht"-ja cseresnyés és rumos ízesítéssel. Közepesen erős, jó füstöt ad, de ügyelni kell rá, hogy egyenletesen égjen.

Mix "Chocolate"

Virginiák, Orientális dohányok és csipetnyi Periqe, csokoládés ízesítéssel. Közepesnél gyengébb, nem a legjobb égési tulajdonságokkal.

Mix "Duke Street"

Hagyományos English Mixture, egyike Dunhill klasszikusainak. Széles vágatú sárga Virginia, Latákia, kevés Cavendish és Orientális dohányok, plusz kétféle sötét Flakes s jó adag a "Mixture #36080"-ból. Jó közepes erősségű, zamatos, mélyízű dohány, nagyon jól, lassan ég.

Mix "Elite"

Többféle Cavendish, Virginiák, kétféle Flake s jó adag Perique. Mindezek haloványan szílvával ízesítve. Kategóriájában egyedülállóan finom, komplex keverék, közepes erősségű, kivételesen jól ég.

Mix "June '86"

Egy ugynevezett "Kontinentális" keverék. Virginiák és kétféle Flake, whiskyvel és karamellával ízesítve. Nem nagyon édes és nem "szószos" jellegű. Néhány egyéb keverék bázisa. Közepesnél jóval gyengébb, sima füstöt ad, ügyelni kell, mert mert égési tulajdonságai nem a legjobbak.

Mix "New World"

Érett, sima, fantasztikusan tiszta ízű keverék. Burley, Virginiák, Cavendish és Latákia, de épp csak annyi hogy sejteni lehessen. Valamint kétféle sötét Flake, és gyanítom némi Periqe jelenlétét is. Mindezek, juhar sziruppal épp csak hogy meghintve, egy párját ritkítóan finom, mély ízvilágú dohányt adnak. (Ebben a kategóriában az egyik legfinomabb blend, amit valaha is szívtam).

Mix "October '89"

A "Mixture #620"-ra épített keverék, sárga és vörös Virginia, Flake, cavendish és Orientális dohányok. Mézzel és barackkal ízesített. Enyhe de jó aromájú dohány, lassan ég, hűvös füstöt ad, ugy hírdetik, hogy az ideális keverék új pipák bejáratásához.

Mix "Prince of Wales"

A windsori Herceg saját keveréke (abból az időből, amikor ö volt a "Prince of Wales") Narancs és bronz Virginiák, hosszan érlelt világos Flake és jó adag sötét Cavendish, plusz egy csipetnyi Latákia és Maduro. Különlegesen ízletes, füszeres dohány, közepesnél nem erősebb, nagyon jól ég, sima, hűvös füstöt ad.

Mix "Peach"

Tulajdonképpen azonos az "October '89"-el, csak ennek ízesítésénél barackos aroma dominál. Közepesnél jóval enyhébb, majdhogynem gyenge dohány.

Mix "Royale"

Egészen kivételes mixtura, a "Blenders Own", az "October 89" és a "New World" keveréke. Közepes erősségű, remekűl ég.

Mix "Rum Truffle"

Virginia és Burley, Flake, Orientális dohányok és Brazil szivarlevelek, valamint jó adagnyi "Royal Yacht" keveréke, amit rummal és csokoládé esszenciával ízesítenek. Közepesnél nem erősebb, kiváló, komplex ízű blend.

Mix "Shell"

Ez is egyike Dunhill klasszikusainak. Brazil és Milawi dohányok, narancs és barna, hosszan érlelt Virginiák, kétféle morzsólt Flake, ízesítés nélkűl. Közepesnél gyengébb, de komplex ízű keverék, jól ég, hűvös füstöt ad.

Mix "Vanilla"

Burley és jó érett Virginia Flake, vanilliával ízesítve.

Mix "White Spot"

Nagyon nehéz, nagyon erős, de tiszta dohány, 35% Latákia, vörös Virginia és Török levelek, egy lórúgásszerű "English Blend". Állaga, égési tulajdonságai kiválóak.

Mix "Xmas Mix"

Dunhill hagyományos karácsonyi keveréke, összetétele évről évre más és más. Általában nagyon jó minöségű, exclusive dohányok keveréke, whisky és/vagy rumos ízesítéssel. Csak a karácsonyi szezonban, novembertől januárig árúlják.