Danish Black Vanilla

"Az illata olyan édeskés, nekem, pedig jómagam szintén nagy édesszájú híreben állok, szinte túlságosan is cukorkaillatú" (Zeistein)

"Igen kellemes aromájú, nem túlságosan ízesített, viszont meglehetősen "fajsúlyos" dohány. Zomeben sotet burley alkotja, de abbol viszont igen "jofajta", tiszta, minosegi "anyag". A pipat nem szennyezi, szépen, egyenletesen ég. Jőmagam délutáni, kora esti dohánynak tudnám ajánlani, egy jó uzsonna, vagy konnyű, korai vacsora utánra. Mindenképpen érdemes kipróbálni." (Laikus)

Ha kinyitjuk a dobozt, rögtön érezni lehet a hihetetlenül intenzív illatot, ami vanilia keveredve gyümölcsös jegyekkel. Cavendish és burley,fermentálva,hogy bársonyos füstöt adjon. Nagyon finom ízű dohány, de szvsz a vaniliához (a tiszta vaniliához!) sok köze nincs. Gyártó állítása szerint madagaszkári vaniliát használtak.Lehet,hogy ez az oka? :) Nekem azért az az érzésem,hogy van ott valami gyümis cucc is. De sebaj,kiváló, könnyed dohány, édes ízzel,hölgybarát füsttel, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nekem mindíg a puncstorta jut az eszembe róla. Talán azért mert azt is nagyon szeretem. A dohány talán egyetlen negatívuma az, hogy újragyújtásnál néha goromba ízeket produkál. Na ja, aromatic... (lviz)

Gusztusos doboz, gusztusos név, még éppen elfogadható ár. Jómagam úgy jutottam hozzá, hogy föladtam a hősies próbálkozásokat Dunhillék Early Morning Pipe-jával, és elcseréltem az előző gazdája által "túl édesnek" minősített fekete vaníliára.
Szerelem volt, első látásra. Az ismerkedés kezdetén lavakartam a megbocsájthatatlan módon a doboz tetejére ragasztott matricákat (A dohányzás károsítja az egészséget, forgalmazza a blablabla?), s örömmel állapítottam meg, hogy az ízléses csomagolás praktikus is: a tetején egy kis pipatartó mélyedést készítettek. Kinyitva egy barnás karton alatt lapult a nejlonba csomagolt dohány: valóban szép fekete. A ?túl édest? én igen édesre módosítottam. Illatra, ízre egyaránt enyhe mogyorós,
capuccinós árnyalatot éreztem dominálni. Az egészben a legdominánsabb egy roppant ügyes, már-már gyanúsan ügyesen kimért édes, krémes jelleg volt. Égési tulajdonságai átlagosnak mondhatóak, hölgybarátságát pedig bizonyára egyedül a Golden Blend's Vanilla múlja fölül. Az első dobozt egyvégtében szívtam végig, a másodiknál a feléig tartott e lendület. Amikor elfogyott a második doboz, úgy éreztem, hogy ennyi elég volt. Nem kell minden gyönyörű nőt feleségül venni.
Egy kedves barátomat ezzel a dohánnyal szoktattam rá a pipára. Elmebetegnek nevezett, amikor bejelentettem a szakítást, mondván, hogy ennél a dohánynál nincs jobb, ez maga az üdvösség bruttó kétezeregyszázért, ötven grammos csomagolásban, és én nem érdemlem meg, hogy a homo sapiens sapiensek közé soroljanak. Aprítsak akkor világoskék Pall Mall-t a pipámba.
A harmadik dobozt már ő se szívta végig. (VM)