pipoo

Egy új őrületről lesz itt szó, amely a híresztelések szerint rohamosan terjed Némethonban, ezért elképzelhető, hogy a jövőben hozzánk is begyűrűzik. Mindenesetre engem olyan szinten feldühített a dolog, hogy nem bírtam szó nélkül hagyni a fórumon: hirtelen felindulásomból egy meglehetősen kemény hangvételű írás született. Ennek ellenére néhány pipástársnak az volt a véleménye, hogy akár itt is közzé lehetne tenni, minden pipás és leendő pipás okulására/elrettentésére/derültségére.

(magánvélemény: ON...)

Valójában a pipoo (magyarul="facigi", lásd még: "pipamentes pipa") a modern, XXI.századi fogyasztói társadalom alantas támadása a pipázás nemes hagyománya ellen.

Adott egy kisméretű szögletes formájú gyökérdarab, ennek végén klasszikus akrill szopóka. (Benne - Vauen termékről lévén szó - az obligát dr. Pearl Junior 9 milis filter). A tűztér egy apró, szabványméretű furat, természetesen a modern idők szelleme szerint prekarbonizálva.

Mondanom se kell hogy az egész készség ritkán natúr színű, gyakorlatilag bármilyen elképesztő techno-árnyalatban kapható, hogy passzoljon az user sportautójához/bikinijéhez (a megcélzott vásárlókörről majd később).

Eddig smafu, elvégre láttunk mi már hülyébb alakú pipákat is. Most jön az, amitől heveny idegrángást kaptam.

A dohány: Apró pasztillákba préselt, különböző ízesítésű cuccok. (Gondolom ennek megfelelően a fellelhető legsilányabb kapadohányból). A használat: Dohánytartó tégely kinyit, pasztilla kiszed, facigibe belerak, begyújt, oszt "pipál" a trendi csávó, közben feszít az alumíniumrolleren.

Okádnom kell.

Nyilván a marketinges férgeknek odaát az volt a koncepciójuk, hogy célozzuk meg azokat, akik azért nem pipáznak, mert:
a.) "Olyan izé-nagyapós dolog!"
b.) "Tökölni kell vele, inkább cigizek!"
c.) "Ááá, nem megy a tangámhoz!".

Ezzel a lépéssel aztán némileg tágítható a külföldön is telített piac, továbbá sikerül a gyártási selejtet mind dohányból, mind gyökérből nagy hatékonysággal elsózni (vedd észre, hogy a felhasznált gyökérdarab kábé negyedakkora, mint egy tisztességes pipánál. Vagyis, ha egy tömbből már nem lehet pipa, mert a felét mondjuk szétrágták a kukacok, pipoonak még mindig jó lesz a másik fele...).

Ja, hogy miért utálom ennyire? Mert pont a pipázás lényegét alázza meg

Tekintsünk el attól, hogy ocsmányul néz ki, ez még lehet ízlés kérdése. (Még akkor is, ha távolról sem emlékeztet pipára.) Vegyük a használat és a dohány kérdéskörét. Eleve oda a szertartásos jelleg: a megtömés minden különösebb ügyességet és odafigyelést nélkülöző automatikus folyamat, ennek megfelelően a szívás is nyilván az. Valószínűleg tíz perc alatt elszívható egy ilyen instant tömet, tehát a vele járó élmény, élvezet és stimuláció is kiküszöbölve. Mérete és kialakítása miatt bárhol, bármikor szívható (diszkó, rollerezés, tőzsdézés, "öncélú szexualitás" közben), nem igényel órákig tartó elmélyülést.

Dióhéjban ennyi; minden hiányzik belőle, ami a pipázást azzá teszi ami; vagy mondjuk ki bátran: gyakorlatilag a cigarettázás szintje a dolog. Nem szertartás, hanem pótcselekvés

Bocsánatot kérek azoktól, akiket sért dühös kirohanásom hangneme. Akik ismernek, tudják, hogy nem vagyok az a fajta ember, aki csípőből elutasítja az új dolgokat, de a pipázást illetően maximálisan konzervatív vagyok. Véleményem szerint ez az izé a tradicionális pipázás kigúnyolása. Tűzre kéne vetni az összest, azzal együtt aki kitalálta, mert azt itt helyben lefogadom a teljes pipagyűjteményemben, hogy a fószer garantáltan soha életében nem PIPÁZOTT. Lehet, hogy volt már pipa a szájában, de csökött agyával nyilván nem fogta föl, hogy mi az, amiért a pipások pipáznak.

Persze, lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy száz év múlva minden pipás ilyet fog szívni. Gondoljunk arra, hogy amikor megjelentek az "ánglius fapipák", azok is komoly ellenérzéseket váltottak ki a tajték- és cseréphívőkből. Persze, azért ez más helyzet: a briar csak formájában és anyagában szakított az addigi hagyományokkal, a pipázás művelete és mögöttes tartalma maradt a régi. Annyi haszna talán lehet a dolognak, hogy néhányan a pipoosok közül arra vetemednek, hogy kipróbálják a pipát is, és áttérnek az igaz hitre.

A negatív következményei egyelőre nem kalkulálhatók. Lehet, hogy ugyanolyan mértékben el is hódítja a kezdő pipásokat. Mi itt, és gondolom a pipások többsége is, azért küzd, annak örülne a leginkább, ha minél több IGAZI PIPÁS lenne, ha sikerülne a pipázást újra olyan mértékben elfogadottá és népszerűvé tenni, mint amilyen mondjuk 60 éve volt, vagy amilyen például ma is Dániában. Elképzelhető azonban, ha ez a fertelem teret nyer, akkor az, aki eddig a pipázás gondolatával kacérkodott, inkább a pipoot választja, pl. mert a dilettáns trafikosnéni (tisztelet a kivételnek!) rátukmálja. (Ne becsüljük alá a dilettáns trafikosnénik hatalmát: Állítom, hogy a Borkum Riff nekik köszönheti, hogy nem tűnt el a süllyesztőben már évekkel ezelőtt! >:-)))))). És az is elképzelhető, hogy sohasem fogja kipróbálni a tisztességes pipázást, mert hát ez bonyolult, meg "tanulni kell", sőt (!) türelmet és időráfordítást igényel. Aki pedig nem pipázik, az soha nem tudja meg, hogy a pipa és a pipázás busásan meghálálják ezeket a ráfordításokat.

(...magánvélemény: OFF)

  további (hivatalos!) információk itt Vix

  ugrás az előző oldalra