avagy ömlesztett tanácsok kezdőknek

Megpróbáltuk itt összeszedni és megválaszolni azokat a kérdéseket, amiket a legtöbbet tesznek föl a kezdők, vagy a pipázás iránt érdeklődők. Tekintve, hogy a pipázás témakörében nehéz objektív, törvény erejű igazságokat kimondani, elismerjük hogy elsősorban a saját bevált módszerek az optimálisak és követendők. Mivel azonban a kezdők ilyenekkel még nem bírnak, az ő elindulásukhoz szeretnénk tanácsokkal szolgálni. (Éppen ezért kérünk elnézést és megértést minden tapasztalt, öreg pipástól, ha egynémely válaszunk esetleg felhördülésre adna okot. :-))) Az esetlegesen felmerülő újabb kérdésekre szívesen válaszolunk e-mailben, vagy a Fórumon


 
Milyen és mennyi pipát kell vennem, hogy pipázni kezdhessek?
Milyen dohányt ajánlotok egy kezdőnek?
Létezik-e nikotinmentes dohány?
Mik a szükséges eszközök a pipázáshoz?
Hogyan kell megtömni a pipát?
Hogyan kell meggyújtani a pipát?
Hogyan és meddig kell szívni a pipát?
Hogyan és meddig kell bejáratni ("kiégetni") a pipát?
Hogyan kell tárolni a dohányt?
Mit tegyek, ha a dohányom kiszáradt?
Miért kell egy pipában ugyanazt a dohányt szívni?
Miért kell lassan szívni a pipát?
Mikor kell tömködni a dohányt?
Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban a pipánkat?
Mit kell tudni a pipaversenyekről?
Mennyibe fog ez nekem kerülni?
És a hosszútávú következmények?

Milyen és mennyi pipát kell vennem, hogy pipázni kezdhessek?

Az első és legfontosabb követelmény, hogy a pipánk mindenképpen hangagyökérből (briar, bruyére) legyen. (A témában járatlan trafikáriusok hajlamosak ezt rózsafának hívni.) Árban legalább 4 ezer forintot költsünk rá, illetve ennél többet. 10000 fölé azért első pipánál még nem érdemes menni, ahogy tajtékkő és egyéb pipákkal is csak haladó pipásnak érdemes próbálkoznia.

Mivel a pipát naponta csak egyszer célszerű használni, és egy pipából csak egyféle, vagy hasonló ízű dohányt szívunk, valószínűleg több pipára is szükséged lesz.

A pipafejben a kazán átmérője18-20 mm, a mélysége 40 mm alatt, a pipahossz ~ 14 cm legyen. - A füstjárat a 3-4 mm legyen, a pipafej legalján csatlakozzon a tűztérbe, úgy, hogy az alsó része a tűztér fenekével legyen egy síkban. Az egész füstcsatorna felülnézetben a pipa hossztengelyében legyen. A tűztér fala párhuzamos legyen, az alja ne csúcsba keskenyedjen, hanem lekerekített legyen.

Enyhén ívelt szárú pipával kezdetben könnyebben boldogulsz.

Első pipánk 9 mm-es szűrővel rendelkezzen és az aktívszén-szűrőt ajánlom. Előnyei főleg kezdőknél jelentkeznek, hűti és lágyítja a füstöt, csökkenti a kondenzátumot. Természetesen szűri a nikotint és a káros anyagokat is, hátránya, hogy a dohány ízét is tompítja. Ajánlatos 3-4 használat után kicserélni. Később eldönthető, hogy e típusnál maradunk-e, vagy áttérünk a filter nélküli üzemre.

Végül, mindezek ellenére olyan pipát vegyél, ami tetszik Neked!

ugrás a kérdésekhez

Milyen dohányt ajánlotok egy kezdőnek?

Kezdőnek dán típusú dohányt javaslunk, vannak mézzel, cukorral, vaníliával, különféle alkohollal, gyümölccsel stb. ízesítettek, kinek-kinek tetszése szerint. Kezdőknek is ajánlható márkák és keverékek, jellegük megjelölésével:

W.O.Larsen (Sweet Aromatic-gyümölcsös-vaníliás, Golden Dream-karamell, Selected Blend no.50.-karamell/sütemény)

MacBaren (Original Choice-aszalt gyümölcs, Cherry Ambrosia-cseresznye, Cream Vanilla-vanília)

McLintock (Black Cherry-feketecseresznye, Wild Cherry- cseresznye)

Midleton's (Black & Mild Vanilla-vaníliás)

Ezek mindegyike passzívan is kellemes illatú, "hölgybarát" keverék.

A tapasztalat szerint a pipázók nagy része később elmozdul a tiszta dohányíz irányába, majd következnek a fűszeres angol típusú keverékek. Kezdetben azonban ezek csak harcedzett és korábbi tapasztalatokkal bíró dohányosoknak ajánlhatóak.

ugrás a kérdésekhez

Létezik-e nikotinmentes dohány?

NEM! Ilyesmi nem létezik. Vannak ugyan mindenféle, nem dohányból, hanem különböző dudvákból készült fertelmek, de ezeket senkinek sem ajánljuk. Ha nem akarsz dohányozni, akkor ne pipázz!

ugrás a kérdésekhez

Mik a szükséges eszközök a pipázáshoz?

Elsődlegesen kell egy pipaszurkáló, egy tömőfa, egy csomag pipatisztító szál, nomeg természetesen valamilyen tűzszerszám. Ajánlott a közepesen hosszú gyufa, illetve kifejezetten pipás öngyújtó, amely a lángot (lehetőleg szúrólángot) oldalvást bocsátja ki.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan kell megtömni a pipát?

Ajánlatos alul lazábbra, felül tömörebbre tömni. Ezt úgy érhetjük el, hogy először teleszórjuk a pipát dohánnyal (célszerű belemeríteni a zacskóba), majd ezt lenyomkodjuk a feléig. Utána ismét teleszórjuk, majd a háromnegyedéig lenyomjuk. Végül ugyanez, de csak egészen kicsit nyomjuk le, hogy néhány milliméter maradjon üresen. Beleszívva kell, hogy legyen egy kis ellenállása, de még ne kelljen erőlködnünk.

A dohány nedvességtartalma lényeges. Ha túl nedves, sok kondenzátum keletkezik, ha túl száraz, porrátörik töméskor és túl gyorsan elég. Az optimális köztes állapotot mindenkinek magának kell megtalálni. Az én véleményem az, hogy a dohány inkább szárazabb legyen, ez majd minden esetben azt jelenti, hogy a csomagolásból kiszedett tömetet érdemes pipálás előtt 1-2 óráig szétteregetve szárítgani. Ha szárazabb a dohány, sokkal jobban ég, nem kell állandóan hevesen szipákolnunk, hogy ne aludjon ki, és a vége felé sem kell újragyújtanunk.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan kell meggyújtani a pipát?

Körkörös mozdulatokkal, a dohány teljes felületét izzásba kell hoznunk. Meggyújtáskor felkunkorodnak a megperzselt szálak, ezeket tömőfával nyomkodjuk le; ha ettől kialszik, gyújtsuk meg újra.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan és meddig kell szívni a pipát?

A lényeg a nyugodt, lassú kiegyensúlyozott szívási ütem, éppen a kialvás határán. A parázs életben tartásában segít, ha néha bele is fújunk a pipába, de csak gyengéden, aprókat. A pipatest nem lehet melegebb a kézzel kényelmesen elviselhetőnél. Ez kiváltképpen a bejáratásnál, azaz az első 10-20 tömet elszívásánál fontos, utána már nem kell rá annyira ügyelni. Fontos, hogy mindig szívjuk végig a pipát.

A pipát nem kell, és nem is érdemes letüdőzni!

A szívás időtartama pipától és technikától függően 30 perc-3 óra lehet. Átlagosan 45-60 perc.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan és meddig kell bejáratni ("kiégetni") a pipát?

A bejáratás során az új pipa falán ki kell hogy alakuljon egy vékony, maximum 1,8-2 milliméteres szénréteg (a hivatalos angol vélemény szerint 1/14"), ami megvédi a pipát a túl erős hőtől, és feldolgozza a kondenzátumokat.

A bejáratás nem igényel semmi különösebb hókusz-pókuszt, csak sok odafigyelést és türelmet. Nyugodtan tömjük meg teljesen, és az előbbiek szerint fokozottan ügyeljünk, hogy ne forrósodjon fel. Ha nagyon forró (égeti a kezünk), hagyjuk kialudni, lehűlni, aztán kaparjuk le a hamut és gyújtsuk meg a maradék dohányt újra. Bejáratás során mindig szívjuk végig pipánkat, akkor is ha már nem jó az íze, vagy kialudt. Ha még maradt benne dohány, akkor gyújtsuk újra. Nem baj, ha bejáratás során, akár 2-3 napig is pihentetjük a pipát. Később lehet naponta egyszer is használni. Egy jó minőségű pipa alkalmanként napi 2-3-szori használatot is kibír, de mindig hagyjuk kihűlni, mielőtt újra rágyújtanánk. Ha egy nap többször használjuk, akkor utána engedjünk meg neki egy többnapos pihenőt. Lehetőleg azzal a dohánnyal járassuk be a pipát, amit később is szívni fogunk belőle.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan kell tárolni a dohányt?

A dohányok eredeti, bolti csomagolása felbontás után sajnos nem zár tökéletesen, egy-két hét alatt kiszárad, élvezhetetlenné válik tartalmuk; ez úgy a tasakokra, mint a tetszetős fémdobozokra egyaránt igaz. Hosszabb távú dohánytárolásra szerezz be valamilyen tökéletesen légmentesen záró (lehetőleg üveg-) edényt, amibe vásárlás után rögtön töltsd át a dohányt. Megfelelő alkalmatosság esetén a dohány akár évekig is megőrzi így a frissességét. Nem kell túl nagy űrméretű edény, lényeg, hogy minél kevesebb levegő legyen a dohány mellett. Ha előzőleg valamilyen egyéb dolog volt benne (kávé, mustár, fűszerek), akkor gondosan mosd tisztára, és győződj meg róla, hogy tökéletesen száraz.és semmilyen illata nincs, mielőtt beleteszed a dohányt!

ugrás a kérdésekhez

Mit tegyek, ha a dohányom kiszáradt?

Ha már kiszáradt a dohány, helyezd át egy a fentebb leírt tulajdonságokkal bíró edénybe és tégy bele - mondjuk egy ásványvizes kupakban, vagy stampedlis pohárban - desztillált vizet, aztán zárd le. Négy-hat óránként bontsd fel, kavard meg a dohányt és ellenőrizd az állagát; maximum 1-2 nap múlva biztosan eléri az optimális nedvességet. Desztvíz helyett alkalmazhatsz valamilyen, jellegében a dohányodhoz hasonló tömény szeszt is;de akármit is használsz, véletlenül se öntsd rá a dohányra.

ugrás a kérdésekhez

Miért kell egy pipában ugyanazt a dohányt szívni?

A használat során a pipa és a dohány közötti kontaktus miatt a pipa idővel átveszi a dohány ízét - úgymond összeérnek - és kialakul egy harmonikus ízkarakter. Ha más dohányra váltunk, akkor jó ideig lehet érezni az előző ízét a pipán, ami zavaró lehet. Természetesen néha kell a változatosság, de célszerű egy pipából legalábbis hasonló jellegű dohányokat szívni.

ugrás a kérdésekhez

Miért kell lassan szívni a pipát?

Ha túl gyorsan szívjuk, nem érezzük tökéletesen az ízeket, esetleg csípős, keserű lehet a dohány, és szélsőséges esetekben a pipa is károsodhat. Ha túl lassan szívjuk, hajlamos kialudni. Az optimális technikára rá kell érezni; sok gyakorlás és még több türelem kell hozzá.

ugrás a kérdésekhez

Mikor kell tömködni a dohányt?

A kialvást elkerülendő, amikor érezzük, hogy lazul a dohány, túl könnyű szívni, akkor célszerű nyomkodni rajta párat a tömőfával. Körkörös mozdulatokkal terelgessük szét a parazsat, hogy mindig a dohány teljes felülete égjen.

ugrás a kérdésekhez

Hogyan tisztítsuk és tartsuk karban a pipánkat?

Ha elszívtuk a tömetet, hagyjuk kihűlni a pipát, majd kotorjuk ki belőle a hamut, de a szénréteget ne sértsük meg. A szárát csavarjuk le (lehetőleg mindig jobbra, de legalábbis mindig egy irányba!), a filtert - ha van - vegyük ki száradni. A pipatisztító szállal itassuk fel a kondenzátumot a füstjáratokból.

Pipáinkat lehetőleg mindig száraz, szellős helyen tároljuk, pihentessük. Célszerű beszereznünk egy pipatartó állványt, kivált, ha már több pipánk is van. Lehetőleg ne tároljuk őket hosszabb ideig elzárt helyen, pl. pipatáska, vagy szekrény.

Időnként nagyobb karbantartás is szükséges, például ha a szénkéreg túlhízik. Ezt legegyszerűbben egy pipamaróval vághatjuk vissza az optimálisra.

(részletesebb információk a pipatisztításról)

ugrás a kérdésekhez

Mit kell tudni a pipaversenyekről?

A versenyek célja, hogy szabványos mennyiségű dohányt (általában piros Amphora), szabványos eszközökkel, szabott módszerekkel minél lassabban kell elszívni. Technikája nagyban különbözik a hagyományos, "élvezeti" pipázástól: itt csak egy ponton gyújtják meg a dohányt, és a parazsat terelgetik. Talán emiatt van, hogy a legtöbb versenypipás nem pipázik "civilben", legfeljebb edzésképpen. Ugyanez - a dolog csekély élvezeti értéke miatt - visszafele is igaz. A jelenlegi világrekord 3 óra 18 perc. A nemzetközi versenyeken honfitársaink is igen kitűntetett helyen szoktak végezni. A magyar versenypipásokat a Magyar Pipaszövetség képviseli, elnöke, Trubacs Tivadar egyben a Dombóvári 424-es piaklub elnöke is. Aki bővebben kíváncsi a témára, az őt keresse, vagy valamelyik pipaklubnál próbáljon szerencsét.

ugrás a kérdésekhez

Mennyibe fog ez nekem kerülni?

Átlagos áron számolva a dolgokat, erősen körülbeüli becslés alapján:

Egy megfelelő minőségű pipa:   5000,-
Egy csomag dohány (50 gramm, kb. 20 tömet):   1000,-
Pipaszurkáló:   300,-
Tömőfa:   100,-
Tisztítószálak (100 darab):   300,-
Egy doboz filter (10 darab):   180,-

Azaz a kezdéshez nagyjából 7000 forint szükséges

ugrás a kérdésekhez

És a hosszútávú következmények?

Természetesen kötelességünk figyelmeztetni mindenkit, hogy a pipázás - mint dohányzási forma - káros az egészségre; száj-, gége- és egyéb rákokat okozhat. Azonban az is tény, hogy a különleges technika miatt a lehető legkisebb ezeknek az esélye a pipás esetében, szemben a többi dohányzási metódussal.

Rászokni természetesen a pipára is rá lehet, de igen nehezen - nagyságrendekkel nehezebben, mint a cigarettára -, nem kis szándékosság is kell hozzá. Mértékkel és józanul élve vele azonban mindezek a veszélyek elkerülhetők, de legalábbis jelentősen csökkenthetők.

ugrás a kérdésekhez