Vauen

Egy szép pipa használata, és egy kellemes aromának az illata, amit a nemes pipadohány áraszt olyan szenvedélyek, amiket az emberek az egész világon elismernek. Vannak olyan különleges emberek, akik a rohanó, ideges, zaklatott világunkban szenvedélyükkel a nyugalmat sugározzák. A pipakedvelők megfontoltsággal, nyugodt életvitelükkel gazdagítják környezetüket, és aktívan közreműködnek a mindennapokban.

Pipakészítés szenvedélyből. Így indult a VAUEN pipagyár mintegy 150-éve amikor az iparművészetet párosította a modern technikával. Immáron 150 éves tapasztalattal állnak rendelkezésére a pipakedvelők egyéni kívánságainak is.

1848-ban Karl Ellenberger és társának Carl August Ziener-nek Nürnbergben az az ötlete támadt, hogy az első német Pipamanufaktúrában válogatott minőségű fából készítenek pipákat a pipakedvelők számára a világon.


spot ezüst emblémával

1901-ben, az 1866-ban szintúgy Nürnbergben alapított Gebhard Ott Pipagyárával együtt jött létre az Egyesített Nürnbergi Pipagyár az VPFN ( Vereinigten Pfeifenfabriken Nürnberg). Ernst Eckert vezetésével , termékeikkel és eredményeikkel csaknem 150 évre beírták magukat a dohány illetve dohányzás kultúrájába mind Európában mind a tengerentúlon.

Ernst Eckert fia Adolf Eckert formálta aztán meg a végső nevét a cégnek, amikor olyan rövidítést kerestek a vállalatnak, amit minden pipabarát könnyen és összetéveszthetetlenül meg tud jegyezni. A VAUEN tulajdonképpen a "V" (Vereinigte Pfeifenfabriken) és az "N" (Nürnberg) kezdőbetűből keletkezett, mivel németül a "V"-t "VAU"-nak ejtik (egész pontosan "FAU"-nak) és az "N"-et "EN"nek. (A helyes kiejtés tehát: "FAUEN")


natur meerschaum 9mm-es szűrővel

1921-ben vezette be a VAUEN az elsők között a pipaszűrő alkalmazását pipáiban.


7015-ös jelzésű tajtékbetétes spigot 9mm-es szűrővel

Ezt a szűrőt továbbfejlesztette, és 1934-ben világelsőként jelentette meg az első 9mm-es aktív szénszűrőt a Dr. Perl Junior-t. Ez a találmány az idők folyamán aztán csaknem az összes pipakészítő céget a 9mm-es szűrőre való átállásra ösztönözte.


churchwarden

1945 után Adolf Eckert fiának, ifj. Ernst Eckertnek sikerült megrendíthetetlen úttörőszellemmel a világháború rombolásain felülkerekedni. A VAUEN ismét virágzó világméretű vállalattá fejlődött.

1982 óta a pipakészítők 5. generációja, Alexander Eckert áll a legrégebbi német pipagyár élén.

Fokozódó nemzetközi felkérések mutatják a vállalat jelentőségét, ami alapítása óta a család birtokában van, és tovább növekszik.

Az első osztályú briar gyökért a Földközi tenger vidékéről, főleg Spanyolországból és Görögországból szerzik be. A kiváló minőségű alapanyag alapfeltétele egy valódi VAUEN-nek. A kiásott briar gyökereknek csak 10% a felel meg, a VAUEN magas igényeinek, és lehet pipagyártásra felhasználni.

A gyökér a 20-30 éves Briar-fákból tömbként érkezik, amit gondosan mintegy 5 évig szárítanak, míg a nedvességtartalma 80-ról 13%-ra nem süllyed. Ez nagy szakértelmet igényel, mivel könnyen hajszálrepedések keletkezhetnek a szárítás során.

Elsőként kifűrészelik a durva körvonalát a pipafejnek, majd marással másolják le a fej pontos kontúrját. Egyébként ez az egyetlen félautomata munkafolyamat a cégnél.

A mesterek sokéves tapasztalatukkal áttekintik az alapanyagot és szigorú minőségi szempontok szerint osztályozzák, pl. erezet, felületi, hibák , anyaghibák. A végső formát mintegy 60 különböző munkafázisban készítik el kézzel.

A szopóka kiváló minőségű akrilból készül, amit a szűrővel együtt összeillesztenek a pipafejjel, majd a fejet és a szopókát együtt csiszolják fel különösen ügyelve az összeillesztésnél. A különlegesen bársonyos, sima felület eléréséhez a műveletet 5-ször ismétlik meg.

A különleges minőség jelét, a fehér pontot (export esetén szürke szokott lenni) elhelyezik a szopókán. Több átmenettel gondosan kézzel pácolják, különböző színtónusokkal emelik ki az erezetet. A pipafejet és a szopókát is viasszal polírozzák fel. Végezetül titkos recept alapján készült prekarbonizáció felhordása történik a tűztérben. Újabb ellenőrzés, és végül a márkajelzés bevésése történik.

Mintegy 50000 pipa és mintegy 250-féle modell hagyja el évente a 45 fővel dolgozó gyárat.

A mintegy 250 modell között megtalálhatók a legkülönfélébb alakú, tulajdonságú, méretű pipák. Készül tajték- és tajtékbetétes pipa is.

A VAUEN jelentette meg először, és szerzett jogokat a gyártására a "Gyűrűk Ura" sorozatban látható pipáknak, melyeket megjelenésük után nagy érdeklődéssel fogadtak.

A Bilbo pipa mintegy 37cm hosszú elegánsan ívelt darab. A fej természetesen Briar-ból készült és egy csiga alakzat található rajt. A szár bükkfából 9mm-es szűrővel, míg a szopóka akrillból készül.

Aragorn pipája is kb. 30cm hosszúságú, és a hosszú enyhén ívelt bükkfa szár az Akryl szopókától indulva fokozatos átmenetet képez a világosabb színektől egészen a pipa fejének fekete karimájáig. Ezek a markáns színek és design azért lett kialakítva, hogy a pipakedvelőknek ne kelljen lemondani a 9mm-es szűrőről, illetve a higiénikus szopókáról mindemellett hűen tükrözze a filmben látott eredeti pipát.

A VAUEN az "Év pipája" sorozatában egyedi sorszámozott pipákat készít, korlátozott mennyiségben különleges formában, így a vásárló biztos lehet abban hogy pipája valamikor az év pipája volt a VAUEN-nél, amiből csak keveset adtak el. 1993-ban indították el ezt a sorozatot, és akkor 1500db készült belőle. A nagy érdeklődésre való tekintettel mára már 3500db "Év pipája" készül, de ez már szigorúan limitált darab. Ennél többet is el tudnának adni, de a magas színvonalú minőség és gyártás miatt nem állítanak elő, ugyanakkor csak így garantálhatják vevőik számára az egyedi, korlátozott darabszámú "Év pipáját".

A pipára már az alapanyag kiválasztásakor nagy figyelmet fordítanak, csak a megfelelő erezetű gyökérből készülhet. Az ezüst felületek is a legfinomabb technológiával készülnek.


Az 1993-as "Év pipája"
    
A 2002-es "Év pipája"

Új ötletként kidolgoztak és létrehoztak egy új formát a Pipoo-t, amit újszerű Design-jával és előre elkészített formába sajtolt dohánnyal a korszellemet és életérzést követő vásárlóknak szántak. A Pipoo kicsiny tűztere miatt rövid élvezetet nyújt a pipázás örömeiből, viszont alkalmas a munkaidő közbeni cigarettaszünet kitöltésére. Merész formája, alakja, színei ma még elég komikusnak tűnnek a pipás számára, de ki tudja… (Továbbiakat a pipoo-ról lásd itt!

Repety

  ugrás az előző oldalra