formák

A gyökérpipa megjelenése és kompakt kivitele lehetővé tette a pipakészítő mesterek számára különböző pipaformák megalkotását. Képtelenség lenne az összes létező alakot pontosan definiálni, hiszen jó néhány tájjellegű típus mellett az utóbbi évtizedekben megjelentek a művészi ihletésű, úgynevezett "freehand" pipák is, amelyek néha egészen az extravagancia határáig kihasználják a gyökér faraghatóságát. Bizonyos alapvető, hagyományos típusok azonban elkülöníthetők, és ezek alapján a legtöbb pipa leírható. Természetesen, mivel a formák egy része csak a fejre, vagy csak a szárra is vonatkozhat, átmenetek és ezek kombinációi is előfordulhatnak. Lássuk hát az alaptípusokat!

billiard

Az elnevezés eredete ismeretlen. A fej henger alakú, a felső perem lehet enyhén kerekített. Oldalai párhuzamosak, alul lekerekített. A nyak kör keresztmetszetű, hossza mint a fej átmérője, de nem hosszabb mint a fej magassága, a szárnál rövidebb kell legyen. A szár kör keresztmetszetű, a csutora csúcsosodó (halfarok típusú).

Valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb forma a világon. Elegáns pipa, de használata igényel némi gyakorlatot: viszonylag nehéz hosszabb időn keresztül a fogak közt tartani; továbbá az egyenes füstjárat miatt könnyebben juthatnak nemkívánatos anyagok (pipamocsok, hamu, parázs) a pipás szájába.

A forma alaptípusai, változatai:

chimney

Mint a Billiard, azonban a fej a szár vastagságához viszonyítva keskenyebb, és jóval magasabb, nem ritkán kétszerese az átmérőjének, falvastagság kicsivel vékonyabb. Említik Stacked Billiard-ként is.

liverpool

Mint a Billiard, de a nyak hossza a fej magasságának másfél, kétszerese. A szár rövid, tulajdonképpen csak a szopóka, kör keresztmetszetű, csúcsosodó.


bent (hajlított)

Specifikusan a hajlított Billiard megnevezésére használatos, de nagy általánosságban minden olyan pipa formájának meghatározása, melyek feje és nyakának szimmetria vonalai egymással 90 foknál kisebb szöget zárnak be. A megnevezés korrekt alkalmazásakor rendszerint a hajlítottság mértéke és a fej formájának meghatározása is használandó. Pl Quarter Bent Rhodesian.

semi bent

Bár az elnevezés semi jelentése kb. fél, ez a típus a félhajlottnál lényegesen kisebb szögben hajlított, és rendszerint nem a nyak, csak a szár vagy a csutora. Más szóval: kissé, éppcsakhogy, enyhe, rövid ívben hajlított.

quarter bent

cirka 30 fokban hajlított nyak és szár.

half bent

45 foknál nem nagyobb szögben hajlított nyak és szár.

full bent

45 foknál erősebb szögben hajlított nyak és szár.

Kényelmesen ráfekszik az ajakra, mindkét kezünket szabadon hagyva, így ideális dolgozó- vagy sétálópipa.


dublin

Felülről lefelé keskenyedő, kónuszos fejű pipát jelöl. A fej rendszerint derékszögnél kicsivel nagyobb szögben áll, kifelé, elhajlik a pipás arcától, magassága nagyobb mint felső peremének átmérője. A nyak kör keresztmetszetű, a fej magasságánál nem rövidebb. A szár úgy csúcsos mint nyerges kialakítású is lehet. A Billiardhoz hasonlóan elegáns pipa.


woodstock

Mint a Dublin, de a fej nagyobb szögben hajlik előre, a nyak és a szár pedig ovális keresztmetszetű.


army & spigot

Ez a megnevezés a csutora és a nyak illesztését jelöli. A legtöbb pipánál ezt csapszerűen, hengeresen oldják meg; a pipát a részek csavarásával kell szétszedni. Ennek a konstrukciónak a hátránya, hogy idővel a csap kilazulhat, vagy rosszabb esetben, ha túl szoros az illesztés, egy rossz mozdulat könnyen nyaktöréshez vezethet. Ezutóbbi probléma leginkább a brit hadsereg lovasságát sújtotta, az ő megrendelésükre dolgozta ki a Peterson cég ezt a formát. Lényege, hogy a csutora illesztése nem henger, hanem kúp alakú, ennek megfelelően minden körülmények között tökéletesen illeszkedik a nyak furatába; a kikopás veszélye nem fenyeget. Ezen kívül, a többletterhelés elviselésére a nyakat kívülről fémgyűrűvel erősítik meg. Ha a csutora illesztésén is fémborítást alkalmaznak, akkor spigot-ról beszélünk.


apple

A fej alúl-felül lekerekített, kerekded formáival egy almára emlékeztet, innen a név. Magassága azonos átmérőjével, semmiképp nem nagyobb annál. A nyak kerek, hossza többnyire azonos a fej méretével. A szár rendszerint csúcsos, de nyerges kialakítású is lehet.

Nagyon kényelmesen kézbe lehet fogni, és mivel fala vastagabb a többi kivitelnél, nem is forrósodik át annyira. Ennek megfelelően az átégésre is kevésbé hajlamos. Hátránya, hogy valamivel nehezebb, mint egy hasonló kaliberű másik forma.


pot

Klasszikus változatnál a fej magassága éppcsakhogy kisebb mint átmérője, alja lekerekített. A nyak kör keresztmetszetű, s nem hosszabb mint a fej átmérője. A szár úgy csúcsos, mint nyerges kialakítású is lehet. Vastag fala miatt az Apple-hoz hasonlóan strapabíró típus.


bulldog

Robusztus típus, szárára állított körte formájú fejjel, aminek legnagyobb átmérője és magassága egyforma, tetején a perem cirka a magasság harmadáig lesarkítva. Alsó kétharmada a Dublinéhez hasonlatos, annál kónuszosabb. A lesarkított perem és a fej alsó részének találkozásánál, ahol az átmérő a legnagyobb, körkörösen futó, egy, vagy dupla horony van vágva. A nyak a fej méreteinél nem hosszabb. A szár a csaptól a talp felé folyamatosan elcsúcsosodik. Az elnevezés eredete ismeretlen, de mint egy közszájon forgó szellemes megjegyzés mondja: "… ha van egy típus, amit Bulldognak hívnak, hát az ez kell legyen …"

Ha a fej magassága kisebb mint átmérője, egyéb jellemzői azonban tipikusak, squat-Bulldog -ról beszélünk.

Könnyen szájban tartható forma, de rövidsége miatt a füstje forró; óvatos technikát igényel.


lovat & canadian

Ezeknél a formáknál a fej és a nyak arányai olyanok, mint a Liverpooléi. A nyak hossza a többszöröse a csutoráénak.

A Canadian nyaka fektetett ovális keresztmetszetű. A szopóka rövid; a nyaknak max 1/3-a, csúcsododó.

A Lovat forma nyaka úgy ovális, mint kerek keresztmetszetű is lehet. A szopóka rövid, nyerges kialakítású. Az angol Lovat nemesi család egy tagja, Lord Fraser Lovat volt aki az 1800-as évek végén a típust tervezte, innen a név.

Ezen típusok előnye, hogy a füst tovább érintkezik fával, ezáltal jobban lehűl és a kondenzátumok is könnyebben felszívódnak.


prince

Mint az Apple, de a fej magassága kisebb átmérőjénél, mintha egy ellapított Apple volna, ezért oldalának íve erősebb. A nyak hosszabb, legkevesebb kétszerese a fej magasságának, átmérője vékonyabb, kecsesebb arányokat, formát adva igy a pipának. Klasszikus példány szára enyhén hajlított, nem lehet nyerges kialakítású. Névadója nem kisebb személyiség mint maga The Prince of Wales, akinek kedvenc típusa volt.


poker / stand up poker

Csaknem vagy teljesen párhuzamos oldalú, hengeres fej, alja lapos, nincs lekerekítve, a pipa arra állítható. Nyaka kör keresztmetszetű, rendszerint átmenet nélkül, hírtelen szögben csatlakozik a fejhez, nem hosszabb a fej magasságánál. A szár egyenes, ritkán enyhén hajlított kialakítású. Egy hosszabb nyakú változata a Cherrywood, ami a cseresznyefából készült, azonos nevű pipaféle formáját utánozza.


rhodesian

Bizonyos, hogy a típus a volt rhodesia fehér telepeseinek kedvelt formájú pipája, innen az elnevezés. Mint a Bulldog, de a fej szélesebb, magassága átmérőjénél alacsonyabb. A szár enyhén hajlított, nem feltétlen élére állított négyszög keresztmetszetű, egyéb, jobban lekerekített, sőt, teljesen kerek keresztmetszetű variációk is előfordulnak. (Bár ezeket a kerek nyakú, szárú variánsokat inkább Squash -ként említik)


churchwarden

Rendszerint Dublin típusú fej, rövid, a fej magasságánál nem hosszabb nyakkal. Szára hosszú, 18 - 20 centiméter vagy hosszabb. Úgy az elnevezés mint a forma emlékeztet a 1700 és 1800-as években népszerű, hosszúszárú agyagpipákra, tulajdonképpen azoknak utánzatai.

Méretei miatt füstje hűvösebb a szokásosnál. Magyarul helytelenül néha csibuknak is hívják, német nevének jelentése "olvasópipa". Való igaz, mást nem igen lehet szívása közben csinálni.


oom paul

Névadója a híres búr vezér, később Dél-Afrika első elnöke, Paul Kruger, akinek ragadványneve Oom Paul volt. Erősen hajlított, a fej és a nyak szimmetria vonala majdhogynem paralell egymással. Masszív, nagy kapacitású pipa. Bár a fej átmérője nem nagy, de magassága minimum kétszerese annak. Nevezik még Hungarian-nak is, valószínű egy akkortájt Debrecenben gyártott, hasonló formájú pipa után.


zulu / yachtsman

Mint a Dublin és a Woodstock, a fej azonban erősebben hajlik előre, alja lekerekített. A nyak hossza általában rövidebb a fej magasságánál. A szár lehet nagyon enyhén hajlított, de jobbára egyenes, úgy csúcsos, mint nyerges kialakítású is előfordul. A típus extrém változata a Horn, aminek feje általában alul-felül lekerekített, esetenként majdhogynem egyenes vonalban áll a nyakkal.

  ugrás az előző oldalra
    Big-Ben Canterbury 542 Apple