tajtékpipák

A tajtékkő, vagy meerschaum a briar mellett a legnépszerűbb pipaanyag. Valójában magnézium szilikát, egy igen könnyű, porózus ásvány. Nevét is ennek köszönheti, annyira könnyű, hogy úszik a víz felszínén. A legenda szerint magyar találmány, álljon itt születésének története, Alea pipástársunk tolmácsolásában: "Állítólag a XVIII. század végén élt egy Esterházy birtokon egy ügyes kezű Kovács nevű suszter, aki messze földön híres ezermester is volt. A herceg egyszer birtokára látogatva átadott neki egy nagy tajtékkő-tömböt azzal, hogy faragjon belőle egy sakk-készletet. Meg is tette és maradt egy öklömnyi tajtékkő belőle. A mi suszterünk nagy pipás volt, a kor szokásainak és társadalmi helyzetének megfelelően agyagpipát szívott és az utolsó darabja nemrég tört el. Kíváncsiságból hozzáfogott, hogy a tajték-maradékból pipafejet faragjon. A darab olyan gyönyörűre sikerült, hogy barátunk úgy döntött, a mű méltatlan szerény személyéhez és ezért ezt is a hercegnek ajándékozta. Aki elbüszkélkedett vele az udvarban és nemes barátai körében."

Igen tetszetős anyag, az új tajtékpipa hófehér színű, amely a használat során érett aranybarnára változik. Néha a kő különböző ásványi szennyeződésektől egyedi mintával, elszíneződéssel bír. Ezt kihasználva a hozzáértő pipakészítők rendkívül esztétikus (és borzasztó drága) pipát készíthetnek belőle. Mivel igen jól faragható, népszerűek a díszített, néha egészen extrém formájúra faragott pipafejek (lásd kép). A díszítés azonban elrejtheti a pipa anyagában lévő repedéseket, hibákat, ezért vásárlásnál alaposan vizsgáljuk meg az ilyen darabokat.

Az igazán jó minőségű tajtékpipák egyetlen tömbből faragva készülnek. A gyártásuk során fennmaradt hulladékot azonban össze szokták préselni, és újra felhasználni. Ebből a préselt tajtékból készült pipák kevésbé jó minőségűek, de olcsóbbak is. Ha tiszta ezüstöt végighúzunk rajta, akkor az a préselt tajtékon nyomot hagy, a tömbtajtékon nem. A tömbtajték ugyan nehezebben megmunkálható, de a szennyeződéseket sem szívja magába, az ebből készült pipa nem savanyodik meg; az anyagában alaposan szemügyre véve apró zárványok láthatóak. Nagyságrendekkel könnyebb, mint a sajtolt. Ha tehetjük, inkább ilyet vegyünk, bár sokkal drágábbak, mint a préselt fajták. A nyers tajtékon nehéz észrevenni a hibákat, ezek azonban a pipa használata során egyre erősebben fognak előtűnni, ezért fokozott figyelemmel vizsgáljuk át a beszerzendő jószágot.

Elsősorban abban különbözik a gyökérpipától, hogy nem veszi át olyan intenzíven a dohány ízét, nyugodtan váltogathatjuk benne a különböző fajtákat, legfeljebb néhány tömet erejéig érezhető rajta az előző aroma. Nem is ad hozzá semmi pluszt, mit a jó minőségű briar; csak tisztán a dohány ízét lehet érezni. Füstje hűvösebb szárazabb. Az ilyen pipák ritkán készülnek filteres kivitelben, maga az anyag is rendelkezik némi szűrő-hűtő hatással. Hátrányuk azonban sérülékenységük, könnyen törnek. Fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig száraz, tiszta kézzel fogjuk meg a fejet, kivált az első néhány hónapban, amíg a színe ki nem teljesedett, ugyanis a legkisebb szennyeződés is azonnal maradandó nyomot hagy rajta (csak az egészen kivételes minőségű tajtékpipák anyaga képes feldolgozni idővel ezeket a külső foltokat). Ezt elkerülendő, bevett szokás a tajtékpipa fejét bőrbe, vagy finomabb textíliába belevarrni, és ezt a "köpenyt" rajtahagyni vagy jó fél évig. Bejáratási metódusuk is különbözik a gyökérétől. A tajtékpipa szereti, ha minél gyakrabban használják; nem szükséges olyan sokat pihentetni, mint a briart.

Tisztítása is némileg egyszerűbb. Fontos megjegyeznünk, hogy nem szabad hagyni, hogy a tűztérben vastag, érdes kéreg képződjék, a kőnek levegőznie kell. A tűztér fala idővel feketére ég, ez természetes folyamat. Alkalmanként célszerű puha, alkohollal átitatott (de nem túl nedves) kendővel áttörölni a tűzteret, persze, csak kihűlt állapotban. Használat után itassuk fel valamivel a kondenzátumot az aljáról, illetve cicafarokkal a füstjáratokból, ugyanis a tajtékkő nem képes ezt a nedvességet úgy feldolgozni, mint a gyökér. Talán épp ezért is, célszerűbb és ajánlatos tajtékpipából szárazabb dohányt szívni. A nedvesség felitatására másik alkalmas módszer, ha a finom hamut pipálás után még egy ideig benne hagyjuk a fejben; ez felszívja a pipamocsok nagy részét.

A pipa külső felületét is lehet alkoholos kendővel törölgetni, az esetleges szennyeződések eltávolítása végett. Az ilyen kezelés után óhatatlanul egy kicsit veszít a fényéből a fej, újrafényesítésére szarvasbőrős törölgetés javallt. A tajtékpipa először a tűztér pereme környékén kezd el színeződni, illetve ide rakódik le a legtöbb kátrány is, ami aztán idővel vastag fekete réteget alkot. Ilyenkor célszerű ezt is alkoholos kendővel eltávolítani. Mind külső, mind belső tisztításnál ügyeljünk rá, hogy ezt a réteget ne kenjük szét a fej felszínén, mert csúnyán megfoghatja a követ.

A legismertebb tajtékpipagyártók Törökországban és Ausztriában működnek. A magyar Szabó-Kőrös pipagyár is készít tajtékpipákat, de kizárólag préselt tajtékból.


a tajtékbetétes gyökérpipa


A tajtékpipák és gyökérpipák előnyeinek kombinálására született meg a tajtékbetétes pipa. Ezeknél a pipáknál egy precízen faragott briar fejbe egy tajtékkőből készült betétet illesztenek. Ez a betét legtöbbször préselt tajtékkőből van, de előfordul, hogy tömbtajtékból faragják. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy egy gyökérpipa külsejével és viszonylagos strapabíróságával rendelkező, amúgy ízét és egyéb tulajdonságait tekintve tajtékpipához hasonlító jószágot kapunk. Elméletben. Gyakorlatban azért meg kell jegyezni, hogy egy tajtékbetétes pipa nem egyenlő egy tajtékpipával, és ezért némileg más bánásmódot is igényel. Akárcsak a tajtékpipa, a dohány ízéhez ez sem ad hozzá semmit, nem is veszi azt át maradandóan, és szintén a szikkadtabb dohányt preferálja. Belső felületének tisztítása gyakorlatilag ugyan azon rendszer szerint történik, mint azt a tajtékpipánál leírtuk. Itt is az alkoholos törölgetés ajánlott (fokozottan ügyeljünk rá, hogy a kendő ne legyen túl nedves!), kéreg képződését el kell kerülni mindenáron.

Van azonban a pipának a konstrukcióból eredően néhány olyan rigolyája, ami leginkább a gyökérpipákhoz teheti hasonlatossá. Először is itt van a bejáratás kényes procedúrája. Ne feledjük, hogy itt két, a tulajdonságaikat tekintve messze eltérő anyag harmonikus együttműködéséről lenne szó. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint se a fa, se a betét ne legyen 3-4 mm-nél vastagabb, se vékonyabb. Ugyanis a két anyag hőtágulási együtthatója különböző, nem megfelelő bánásmód, hibás kidolgozás esetén a keletkező feszültségek hatására az egyik előbb-utóbb szétrepeszti a másikat. Az első néhány tömetet, akárcsak a gyökérpipáknál, itt is lehetőleg minél lassabban szívjuk el, a pipafej ne legyen langyosnál melegebb. Itt nem a szénréteg kialakítása a célunk, hanem hogy a fa és a kő "megszokják" egymást és a meleget, egyik se hevüljön fel túlságosan, ami idővel repedésekhez vezethet. Vagy húsz tömet után már nem kell erre figyelnünk. Továbbá az egyenletes melegedés céljából (ennek fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mert ugye teljes tajték vagy gyökérpipánál nem gond, ha a fej egy csöppet tágul, de itt pillanatok alatt szétrepeszthetik egymást az anyagok) mindig teljesen tömjük meg a pipát. Továbbá nem szabad megfeledkezni a fának arról a tulajdonságáról, hogy pihennie kell. Bár a tajtékkő bírná a folyamatos használatot, azért a betétes pipákat nem célszerű olyan intenzíven használni, mint a tajtékpipákat. El lehet szívni belőlük napjában valamivel több tömetet is, mint egy gyökérből, de alkalmanként gondoskodjunk két-három napos pihenőidőről. Mindezek ellenére előfordulhat, hogy a betét idővel, néhány tizedmilliméternyire kezd kitüremkedni a fa köpenyből. Ebben az esetben meg lehet próbálkozni a lecsiszolásával, nehogy egy esetleges baleset folytán kicsorbuljon.

A hőn kívül még a nedvesség okozhat deformációkat; ez a tajtékbetétes pipák másik érzékeny pontja. Minden körülmények között a lehető legszárazabb állapotban kell tartanunk a pipánkat, mert a legkisebb nedvesség is idővel repedésekhez vezet. Kerüljük a túl sok kondenzátumot képző dohányokat, használat után mindig alaposan töröljük szárazra a tűztér fenekét. Pipálás közben pedig gyakran használjuk a pipatisztító szálat (nem csak amikor szortyog), oly módon, hogy a csutorán benyúlva, egészen a tűztérig, felitatjuk vele a kondenzátumot. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy ne legyen a pipában filter. Az ilyen pipák legtöbbször fémszűrős kivitelben készülnek, ezt nyugodt szívvel eltávolíthatjuk. Mostanában azonban a 9mm-es változatok is kezdenek megjelenni. A papírszűrőket nyugodtan benne hagyhatjuk, ugyanis ezek felszívják a kondenzátum jelentős részét.

Az első néhány tömet alatt, különösen silányabb minőségű pipáknál (Dr. Plumb), ne riasszon el senkit a megjelenő fémes-égett kő szerű szag. Ez abból a ragasztóanyagból származik, amivel a betétet a fejbe erősítették; 10-20 tömet után maradéktalanul eltűnik. Igényesebb daraboknál (Vauen) ez nem jelentkezik, itt más eljárással rögzítik a bélést.

Sok cég gyárt tajtékbetétes pipákat, egészen változatos árkategóriákban. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy valamivel drágábban lehet kapni használható tajtékbetétes pipát, mint briart, de azért a teljes tajtéknál olcsóbbak. 12-13000 forinttól kezdődnek a korrekt, jó minőségű darabok.

Vix

  ugrás az előző oldalra
    Peterson Golden Princess 606