Design Berlin

pipák valódi férfiaknak


szerző: Marian Jaslovský
(fordította: Zeinstein, lektorálta: Alexandrosz)

A pipagyártó cégek mindegyikének megvan a maga, mással össze nem téveszthető megjelenése. Bárki választhat magának pipát a saját ízlése, vérmérséklete, vagy annak igényessége alapján. Az egyes pipák ezen kívül képviselik gyártóik nemzeti hovatartozását is. Amennyiben az ember egy modern jelleggel meg nem fertőzött konzervatív klasszikusra vágyik, akkor válasszon egy ír Peterson-t. Ha modern, friss eleganciára vágyik? Akkor egy dán Stanwell-t. Lelkesedésre és bonvivánizmusra? Savinelli Itáliából. E pipa-földrajzban jeles szerepet játszik Németország is gazdag pipás történetével. S ezen belül is jeles pozíciót tölt be a db logoval rendelkező - Design Berlin vállalat.


ördögi (diabol),db'' logós modell

A márka története 1954-ben kezdődött, amikor az akkor 16 éves Lothar Schirwitz, a fa iránt nagy érzékkel bíró kitanult ötvös (az elődei koporsókészítéssel foglalkoztak), belépett Hubert Hartmann pipakészítő műhelyébe (Pfeifenstudio Hartmann). Az ő személyében a művészi kreativitás és a technológiai pontosság oly mértékben fonódott össze, hogy állítják kevesen értenek a fához annyira mint ő. Pipái Design Berlin név alatt a 60-as években kezdtek ismertté lenni.

A db pipák egyediek és karizmatikusak. Már húsz méteres távolságból is rájuk ismerünk, mert annyira jellegzetes és megismételhetetlen a tervezői kézjegye, mellyel felhívja a figyelmet magára, fortélyosságára, megbízhatóságára, precizitására. Egyes modelleknél ezt a biztonságérzetet a pipafej tipikus moszadz vasazásásal, gyűrűvel erősítik még meg, ezzel is védve a fejet az esetleges beégésektől. Ezek csapolással vagy csavarozással ülnek fel a pipára. A pipák maguk a Némethonban kötelező 9 mm-es szűrőknek köszönhetően többnyire elég masszívak. Formaviláguk mind a tradíciós angol, mind pedig a modern dán hatásokat is vegyíti. Jellemző rájuk a színek nem szokványos használata: a pipák akryl szopókái gyakorta többszínűek, áttetszők vagy gyöngyházfénybe játszóak, amit valószínűleg a kevésbe konzervatív pipások értékelnek nagyra. (Specialitás s egyszersmind kizárólagos szabadalom tulajdonosa a vállalat a szopóka dupla füstcsatornája révén, mely jobb szelelést és így az égő dohány felett jobb kontrollt biztosít.)


full bent apple gyönyörű Straight Grain-ből, melynek "magjai" egyenletesebbek nem is lehetnének, mestermű

Pipafejek különböző színárnyalatokban és felületi kivitelben készülnek. A színviláguk nem korlátozódik a természetes fa-színek tartományára, megtalálhatóak a piros, a fehér, a fekete, sőt akár a smaragdzöld különböző árnyalatai, miközben a csutora is színben ehhez van illesztve. Legkedveltebb típus-soraik tengerészeti elnevezéseket viselnek: Mayflower, Mariner, Marco Polo, Commander. Tehát a nagyon speciálisra vágyóknak ajánlanám a zöld Mayflower-t, vagy Marco Polo-t.

Rezümé: a db pipák azoknak való, akik igazi férfias típusok, vagy azokká szeretnének válni, szokva, hogy a társaságban hébe-hóba ezt-azt felvillant: órát, kocsit, … vagy pipát. Persze ez olyan féloldalas meghatározás - elég ugyanis, ha csak tetszik, és meg lehet venni. Nem megrázóak ugyanis az áraik sem, főleg ha figyelembe vesszük a felkínált minőséget. Ezért és az alapanyagok igényes kiválasztása miatt is bátran ajánlható kezdőknek is, ugyanis egy ilyen pipa olyan könnyen nem ég át. A minőségét dokumentálja az a tény is, hogy a budapesti lassúsági pipaszívó verseny pipái is db-k voltak.


canadian

A Design Berlin nem nagykapacitású gyártó, évente cirka 18 000 pipát készít. Darabjai Magyarországon is hozzáférhetőek a jobb pipaboltokban.

  ugrás az előző oldalra