a b c d
f k l m
n o p r
s t v w
x
 

Különböző pipás honlapokat böngészve, vagy akár a topicunkat átolvasva, nyilván találkoztál már olyan kifejezésekkel, amik jelentésével nem voltál tisztában. Ezzel a szótárral a pipázás szakszókincsének megismerését szeretnénk segíteni. Mint minden szótár, ez is állandó bővítés, javítás alatt áll, ezért ha úgy érzed, hogy valami hozzátennivalód van, oszd meg velünk!

a
Apple - Gömbölyded ovális fejű pipa, tenyérbe fogva könnyen az lehet az érzésünk mintha egy kisseb fajta almát szorongatnánk.

b
Billiard - A világon a leghíresebb és legnépszerűbb pipaforma, magas, szimmetrikus, henger alakú fejjel.

Bird's nest (vagy Bird's eyes) - (Angol; madárfészek, vagy madárszem). Gyökérpipa bruyére gyökérből, amit úgy faragnak, hogy a pipa feje a gyökér erezetére merőlegesen alakuljon, azazhogy mintegy a tűztérben lévő középpontból induljon ki, ilyenformán a külső felület apró foltossá válik.

Bruyére pipa - Pipa gyökérből, amit az Erica Arborea, a hangafélék családjába tartozó bokor gumós gyökeréből készítenek. A növény angol neve briar; franciául bruyére.

Bulldog - Egyenes, rövid pipa, aminek a szára rendszerint csúcsára állított négyzet metszetű.

Burley - Sárgásvörös dohány, nikotin tartalma viszonylag nagy, cukortartalma kicsi. Főleg az USA-ban, Kentucky és Tennessee államokban termesztik. A leveleket nyitott helységekben, időjárástól védve, levegőn szárítják.

c
Calabash - lásd Kalebass.

Canadian - Mint a Billiard csak ennek hosszú a nyaka és rövid a szára.

Caporal dohány - Erős, sötét színű, nagyon aromás dohánytípus. Főleg Észak-Afrikában, Algériában, és Franciaországban termesztik.

Cavalla - Aprólevelü keleti dohánytípus.

Cavendish - Kerekded rudakba préselt, édesített pipadohány. Sir Thomas Cawendishról nevezték el, ö volt az első aki édes páccal kezelte a dohányt.

Churchwarden - (Angol; egyházfi, presbiter) Pipa, nagyon hosszú, enyhén hajlított szárral.

Csutkapipa - Kukoricacsutkából készített pipa. Nem minden fajta alkalmas reá, Magyarországon nem gyártják.

d
Dead briar - (Angol; holt briar) A legfinomabb bruyére gyökér, az elhalt növény gyökere ami jó száz évig volt a földben.

Dublin - Egyenes pipa, a fej a tűztér nyílásánál cseppet kiszélesedik.

f
Fermentálás - Kombinált erjesztési és érlelési folyamat, amikor bizonyos fehérjék a dohányban elbomlanak, és a nikotintartalom csökken.

Flake - (Angol; szilánk, lap, szelet, réteg) Préselt, majd vékonyra szeletelt pipadohány.

Flavoring - (Angol; ízesítés) A dohány különböző íz-anyagokkal, aromákkal való kezelése, bespriccelése.

k
Kalebass vagy kalabass pipa - A lopótök (Lagenaria vulgaris) szárából és fejének egy részéből készített pipa. A tulajdonképpeni égéstér - a pipa feje - tajtékból van, s az ül a lopótök szárban.

Kanaster - Elsősorban Hollandiában termesztett pipadohány fajta, eredetileg Jáva szigetéről származik.

Keleti dohány - lásd Oriental dohány.

Kentucky - Nagylevelű, burley típusú dohány. Parázsló tűz fölött szárítják, valamivel erősebb, mint a virginia.

Krétapipa - Fehér festékkel, mint adalékanyaggal égetett agyagpipa.

l
Latákia - Különleges aromájú pipadohány Szíriából, Latakia város környékéről. Ízét úgy kapja, hogy nyílt tűz fölött szárítják, füstölik.

m
Mixture - (Angol; keverék) Pipadohány, különböző, de elsősorban virginia, török és egyéb dohányok keveréke.

n
Nargileh vagy nargi'leh - (Perzsa; kókuszdió) Pipa amiben a füst egy vízzel töltött edényen keresztül megy a csutorába. Régen az edény kókuszdió héjából készült, innen ered a neve. Ma üvegedényt használnak. A vízbe néhol rózsaleveleket is raknak. Nagy előszeretettel használják Keleten, Indiában, Kínában.

Navy cut vagy plugs - (Angol; flotta-vágat) Préselt, apró darabokra vágott pipadohány.

Nicotiana - A dohány tudományos elnevezése. A Solanaceae családba tartozik, mint a krumpli. Nevét Jean Nicotról kapta. Néhány fajtája, amelyeket dohánygyártásra tenyésztenek: Nicotiana tabacum, eredeti, vagy szűz (Virgin) dohány, Nicotiana macrophylla, Maryland dohány, Nicotiana rustika, kapadohány, Nicotiana repanda, Havanna dohány, Nicotiana persica, Schiraz dohány.

Nyassa - Afrikai dohányfajta.

o
Oriental dohány - A Balkán-félsziget és Kis-Ázsia dohányai. A Havanna és Virginia dohánynál lényegesen kisebb levelűek és nikotintartalmuk alacsonyabb

p
Perique - Az USA-ban, Louisiana államban termesztett dohány, némely szakértök szerint a legerősebb a világon. Igen fűszeres ízű, drága, exkluzív keverékek egyik fontos alkotórésze.

Pot - (Angol; edény, fazék) Rövid, egyenes pipa aránylag nagy, széles fejjel.

Processed tobacco - (Angol; megmunkált dohány) Ezt az elnevezést préselt és lemezekre vagy darabkákra vágott, aprított dohányokra alkalmazzák. Ide tartoznak továbbá a sodort vagy göngyölt rudakban kapható dohányok is, amit az ember maga vág meg.

r
Ready rubbed - (Angol; készre morzsolt) Tömésre kész csomagolású pipadohány megnevezése.

Rhodesia - Virginia típusú afrikai dohány.

s
Shag - (Angol; bozontos, kusza) Nagyon finomra vágott, majd ízes lével meghintett pipadohány megnevezése.

Shell briar - (Angol; héj-briar) Homokfújt vagy forró homokban kezelt briar pipa megnevezése. A pipa ilyen kezelése során a felülete erezett, rücskös lesz, súlya pedig valamivel kisebb.

Stand-up poker - (Angol; egyenes piszkavas) Egyenes pipa alul lapított fejjel, amire állítható.

Straight grain - (Angol; egyenes erezetű) Briar pipa amelyiket úgy faragnak, hogy a fej erezete a fenék központjából indúl és halad felfelé az egész fejen.

Straight virginia - (Angol; tiszta virginia) Keveretlen pipadohány, elsősorban virginia, de alkalmazzák más fajtájúakra is.

t
Tajték vagy Meerschaum pipa - Tajtékkőből, magnéziumszilikátból (fehéres színű ásvány) készített pipa. A tajték annyira porózus, hogy fennmarad a víz felszínén.

Tschibuk vagy csibuk - Elsősorban Törökországban és Kis-Ázsiában közkedvelt pipafajta. Szára keményfából, feje agyagból készül olyan formán, hogy kb. kétharmad része agyag amiben vékony, arányosan elosztott furatok, füstjáratok vannak kialakítva. Nagyon apróra, majdhogynem porrá tört dohányt szívnak benne.

v
Virginia dohány - Eredetileg Amerikából, Virginia államból származó dohányfajta. Kb. háromszáz évvel ezelőtt tenyésztették ki. A dohányleveleket zárt helységekben, hővel szárítják. Két fajtája van: világos és sötét virginia, mindkettő fontos alapja sok pipadohány keveréknek. Mindkét fajtát keveretlenül is lehet szívni.

Vízipipa - lásd Nargileh.

w
White spot - (Angol; fehér pont) A világhírű Dunhill pipák védjegye, egy fehér pont a pipa csutorájának felső oldalán.

x
Xanthie - Apró levelű keleti (orientál) dohány.