Golden Blend's Chocolate

Ez a dohány igen jó ajánlólevéllel állított be hajlékomba: testvérét, a Golden Blend’s Vanillát a legjobb vaníliás dohánynak tartom. Ehhez képest a csalódás meglehetősen nagy volt.
A vágása jó, még nem túl vékony, szép, egyenletes csíkok, színre is passzolnak egymáshoz. Orromat a zacskóba dugva az illatra igen barátságos, sokat ígérő volt. Ami elsőre gyanakvóvá tehet, az a csokoládés ízesítés. Megértem azokat, akik idegenkednek az ilyesmitől: a vécépapír eperillatú, az eper papírízű, a bútorápoló valódi citromot tartalmaz, a limonádé pedig citrompótló aromát, szóval jogos a gyanakvás: biztos, hogy csokoládé ízűnek kell lennie egy dohánynak?
Ebben nincs is hiba: a csokoládé íze szolidan megmarad a háttérben, cukros, szószos hatásról szó sincs. Ha választanom kéne, hogy milyen csokiról van szó, valami nugátos, tejes keverékre tippelnék, egy-egy kocka fekete csokoládéval keverve. Finom, nincs mese.
A prímet a dohányíz viszi, (vagy legalábbis amit én annak vélek). És ezzel van a fő bajom. Amikor a Clan aromaticcal járattam be egy szűrőtlen hatalmas Barontinit, akkor éreztem ezt az ízt. Kicsit a natúr, forró fenyőszerű fa savanykás íze, végül is nem rossz, de az ember arra gyanakszik, hogy túl száraz a dohány, pedig nem, ez valahogy egyből ilyen. Rágyújtásnál kimondottan savanyú íze van. Szóval enyhe, édes dohánynak semmiképp nem nevezném.
Ehhez a dohányhoz nem érzek dominálni egyetlen évszakot sem. Talán az ősz kivételével bármikor szívható, a napszakokat nézve pedig egyedül az éjjel nem illik hozzá, kora reggeltől estig rossz választás nem lehet. A legharmonikusabb ital hozzá a hűs tejeskávé, én amúgy sem kívánom a sört a pipához, de ehhez a dohányhoz alkohol nem illik, egyedül a fehérbort (de miért volna muszáj?) vagy valami tojás, csokilikőrt tudnék elképzelni.
Én különösebb mélységeket nem találtam benne. Érdekes, hogy az ember a nyelve hátán csokoládé ízt érez pipákolás közben, és örömmel állíthatja meg, hogy ez nem valami E-209-es mesterséges aroma, hanem CSOKOLÁDÉ, de hosszú távon nem köt le. Meg amúgy sem valami jóérzés csokoládés dohányt venni. (VM)