Stuttgart

Hosszas mérlegelés után döntöttem úgy, írok pár sort stuttgarti dohánybolt élményemről.
A cikkek rovatban olvasott több remek írás bizonytalanított el, nekem pedig sem ekkora tapasztalatom, sem oly nagy szakértelmem nincs, hogy ezekhez méltó írást alkossak. Ám, ha mégis kikerülne eme írás az általam rendkívül nagyra tartott Pipaklub oldalra, kérem, nézzétek el tapasztalatlanságom. Inkább úgy olvassátok, mint aki először jár ilyen, pipás szempontból kiemelkedőbb helyeken.
Az előzményekről annyit, hogy 4 hónapig kinn éltem Stuttgart mellett, egy szakmai tréning okán.
Megérkezésem után a lehető leghamarabb igyekeztem be Stuttgartba, gondolván, csak van itt is valami remek pipásbolt. Előzőleg egyik német kollégámtól kaptam egy tanácsot, miszerint van egy bolt a Wittwer Buchhaus mellett.
Meg is találtam, egy szűk sikátorban. A neve is bizalomgerjesztő volt: Alte Tabakstube. Ide is linkelem: www.altetabakstube.de Belépve ódon hangulat fogadott. Mindenütt tömör fa polcok, nagy dohányválasztékkal. A pult mögött egy angolnak tűnő úriember. Halkan beszélt, már-már suttogva. Ettől és magától a bolt berendezésétől olyan érzés fogott el, mintha egy szentélyben lennék. Első, ami szemetszúrt, a Peterson pipa választék No, gondoltam, legjobb úton haladok afelé, hogy végre tudjak beszerezni Peterson Irish Oak dohányt. Meg is lett. Következő kellemes problémám, új dohányhoz új pipa is dukál.
Régi vágyam, egy Stanwell Hans Christian Andersen olvasópipa. Meg is kérdeztem, természetesen volt. Most jön, ami igazán meglepett. Bocsássátok meg, ha a következők természetesnek, de én még nem találkoztam ilyennel. Csak azzal, hogy bemegyek Magyarországon egy pipaboltba, türelmetlenek, nem bánnak tisztelettel a pipával, viszont kezembe nem szívesen adják. Szóval, kérésemre elővesz egy tálca Stanwell pipát. Gyönyörűen elrendezve, természetesen. Várom, hogy kezembe adja. Erre elővesz egy antik réz rúdra feltekert bársony hengert. Nyugodt, szinte áhítatos mozdulattal kihengeríti, és ráhelyez 4db H.C. Andersent. Kezembe foghattam, nézegettem, mikor a pipa belsejét vizsgáltam, felajánlotta, menjek az egyik spot lámpa alá a pult mögé. Egy rusztikált fejűt választottam. Kérdezte, pipatisztitóm van-e a hosszu szárhoz? Nem volt, így azt is kértem. Mindezt belekészítette egy papír cégjelzéses táskába, mellé egy doboz pipás gyufát, ami szintén igényes, aprólékosan kidolgozott dobozú volt, céges jelzéssel.
A bejáratás kellemes pillanatai alatt, egy egy kellemes Irish Oak füstfelhő illata közben, felmerült bennem, nem kellene e a két Stanwell pipámhoz illő tömködőt beszereznem. (egy Boa-m van e neves gyártótól még) Találtam is a Stanwell kínálatában, matt ezüst, arany színben. Épp kedvemre való. Ismét irány Stuttgart, természetesen volt ez is nála. Megint előkerült a bársony terítő, amire kirakta. Vásároltam még egy csomag gyufát, kaptam ajándékba is egyet. Kifele pedig kinyitotta elöttem az ajtót… na, ez azért már sok volt nekem. Mostantól ha kinn vagyok, tutira elmegyek oda, és otthagyom az erre szánt euro összeget.
Úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom. Voltam még vagy 6-7 pipásboltban a környéken, szépek voltak, de nem éreztem ezt a hangulatot, illetve szakmai felkészültséget. (brevi)