Stockholm

Volt idő, amikor Stockholmban majd' minden trafikban/dohányboltban ragyogó jó pipákat és nagyszerű dohányokat lehetett kapni, s volt vagy nyolc, kifelyezetten pipások és egyéb dohányosok igényeinek kielégítésére szakosodott üzlet is.

Mára már odáig jutottunk, hogy pipa- és dohányválaszték és ellátottság tekintetében egész Stockholmban két boltot tartok említésre érdemesnek, s ezeket mindenesetre mégha csak egy tájékozódó látogatás erejéig is felkeresni ajánlom.

A két bolt egymáshoz igen közel, mondhatni egy háztömbben van, mindkettő elegáns, igen jól felszerelt, árukínálat jókora, személyzet segítőkész, értő. Jellegükben, profiljukban egymástól cseppet eltérő, inkább úgy mondanám: egymást kissé kiegészítő műintézmények, mindazonáltal egyaránt megbízható dohány s pipa boltok. (De pl. meglepően gyatra a cigarettakínálatuk). Míg a "Cigarrummet" nevű üzlet elsosorban szivarra specializált, a Brobergs lényegesen szélesebb körű kínálattal bír a jó dohánykúltúrához szükséges árukkal, s egyéb felszerelésekkel is. Na s persze szivar választékuk is nagyszerű. Mindkettőnek jól szerkesztett, jól áttekinthető honlapja van.

Rájuk találni nem nehéz, a város egyik központi helyén, a Stureplan nevű tér mellett vannak. Ha metróval ("T-bana" vagy "Tunnelbana") mégy a Központi Pályaudvartól/T-Centralen nevű állomástól egy megálló az "Östermalmstorg". Itt szálj le, a menetirány szerinti hátsó kijáraton menj fel, s itt egy utca alatti szintre érsz. Folytasd, a felszínre, a "Birger Jarlsgatan" nevü utcára, s ott jobbra fórdulva a "Stureplan" nevű tér felé indulj el. Jó ötven méter után ott is van a Cigarrummet. Ha innen tovább mész, ötven méterrel arrébb, a jobb oldalon találod a "Sturegallerian" nevu üzletház (vagy mi) bejáratát, bemégy, s kb harminc méterre, két-három apróbb üzletek után a jobb oldalon, a patikán innen a sarokban van a Brobergs Tobak.

Cigarrummets Bakficka
Stureplan 2., Tel.szám: 46-8- 611 62 70, honlap: www.cigarrummet.com

Remek pipaválaszték, többek közt jóhírű német és olasz mesterek gyártmányai de nehezebb márkák is képviselve. Relative jó áron lehet náluk jó pipákat kapni.
Számottévő dohány választék, pl a Rattray's dohányok teljes szélességben, a McConnells majdnem teljes, a McLintock-ból is jó. Többféle fűszerdohányt tartanak, s természetesen igen széles kínálat MacBarren s egyéb skandináv dohányokból. Sem saját keverékük sem kimért dohány nincs. (Viszont szivar kedvelőknek egy csemege: árúlnak egy Piano nevű finn-svéd szivart, vagy háromféle méretben, változatban, meglehetősen jó kubai dohányból készült (már amennyire ma jó kubai dohányt forgalomban egyáltalán kapni), ajánlom kipróbálni).
Klubot tartanak fenn dohányosoknak, az emeleten remek kis Lounge van, ha nem tévedek zárt körű, csak klubtagoknak. Elég gyakran van azonban bemutató, áruismertető, termékpróba etc összejövetel, amiken - mégha erősen korlátozott számban is - nem tagok is részt vehetnek.

Brobergs Tobak
Sturegallerian 39., Tel.szám: 46-8-611 69 00, honlap: www.brobergs.com

Hatalmas pipaválaszték, úgyszólván minden ismert márka darabjait árulják. Savinelli-től Stanwell s Peterson-ig, Upshall, Ashton, Dunhill, etc, és természetesen a skandináv mesterek remekei. Áruk minőségtől, márkától függően úgy 3 - 400 koronától 20000 koronáig.
Dohánykínálatuk az ismert márkákból széles; pl Davidoff teljes, nehány féle Fribourg & Treyer, WO Larsen, etc, fűszerdohányok, valamint tucatnyi kimért dohány. Három féle saját keverékük van, azokat kipróbálni ajánlom. Minden márkából adnak kóstolót.
Ezeken felűl a bolt nagyszerűen el van látva különféle Accessoar-okkal, pl nagy márkáktól való pipa- dohány- s hamutartók, exclusive (s velejáróan marha drága) pipakések, táskák, egyéb kellékek, etc.
Vagy pl. gyújtók Dupont-tól, tollak és órák Montblanc-tól, mandzsettagomb, derékszíj, borárú Dávidovtól, etc.
Eléggé szórványosan meghirdetnek s rendeznek összejöveteleket, ahol is meghívott pipa- és dohánykészítők, szakértők előadásokat, bemutatót tartanak, esetleges áruikat jókora árengedménnyel kínálják. Részvétel előzetes bejelentkezés szerint.
A bolt egyik eladója ért s beszél magyarul.

Leonidas