Prága

Království dymek
Pipaszaküzlet
©tépánská 19, Praha 1

Közel százötven féle pipadohány található ennél a prágai kereskedőnél, hogy csak néhányat említsek a Magyarországon nem elérhetők közül: a teljes Peterson kollekció, Three Nuns, Caledonian Virginia Flake az A. & C. Petersentől (ez az amelyiknek egy szemüveges öreg van a dobozán), Orlik Club. A legjelentősebb pipamárkák mind képviseltetik magukat a hazainál jóval nagyobb forma és felület-gazdaságban, valamint a kiváló cseh pipák nagy választékával is találkozhatunk. Egyébként Prágában szinte mindenhol a nálunk kapható választékot jócskán meghaladó kínálatra lelünk mind dohány, mind pipa, mind pedig egyéb pipás felszerelés és kellék tekintetében. Különösen ebbe a kifejezetten pipások számára fenntartott kis üzletben érdemes benézni. Óriási előny, hogy a pipabolt a belváros szívében található, a Vencel térről nyíló egyik keresztutcában (©tépánská u.) a térhez elég közel. A dohány és pipa árak a hazainál többnyire kedvezőbbek (legalább is három éve még így volt).

Zitykó

Prága a pipások városa – már ami a boltok számát és választékát illeti.

A belvárosban, közel a Vencel térhez (Václávské Námesti) három olyan boltot találtam, amit mi, itthon el sem tudunk képzelni. A Vodičkova (Vodicskova) utca a Vencel térből nyílik, bal oldalon (ha a Múzeum a hátunk mögött van), és villamos jár rajta. Az utca elején van a Baker Street nevű bolt, ami reggel 6 és eset 10 között van nyitva. Úgy látszik, gondoltak a pipásokkal együtt érkező partnerekre, mert a bolt bejárata közös egy női ruhákat áruló üzlettel…

Ha valaki csak a pipákra hajt – és ugye, ez a tipikus – akkor a TABAK feliratokat keresse, és Dỳmek (ejtsd dímek) vagy Dỳmky a pipa/pipák cseh megfelelője. (A Zitykó által fentebb már ismertetett ©tépanska (Stépánszká) 19 alatti bolt is az ékes Království Dỳmek – Királyi Pipák elnevezéssel bír.)

A boltban nem csak pipákat, hanem szivarokat, újságokat, ilyesmiket is árulnak, de a pipa rész kimondottan gazdag: teljes Peterson Sherlock Holmes kollekció, és mások, Savinelli, Brebbia, Dunhill, no meg cseh pipák, illetve a francia Chacom cég pipái kelletik magukat. A cseh pipák közül a már ismert Jirsa (Oldřich Jirsa)  pipái mellett Karel Krąka, Přemysl Omrt és Martin Vlasek pipáit lehet megtalálni.

Dohányból is nagy a választék, Peterson, Dunhill, Mac Baren szinte teljes választékban (nem mindig van ott sem minden…) Planta is szépen reprezentált, és nagyobb kiszerelésben is kaphatók egyes dohányok pl. Original Choice 100gr, Black Vanilla 100 gr...). Szép számmal vannak cseh dohányok is, a vállalkozó kedvűek tobzódhatnak…

Nagy a választék vízipipákból és a hozzájuk való dohányokból, külön üveges tárolókban vannak azok a pipák, amik nem dohány szívására készültek…

A kiszolgáló személyzet „Gizi”, semmi értelmeset nem tudnak, túl azon, hogy kinyitják az üveget a vitrineken.

Egy sarokkal feljebb a Múzeum felé a ©tépanska utcában a Radison SAS Hotel (©tépanska 40) található egy nagy szivar és pipabolt, de a választék lényegesen kisebb, és nem nagyon szeretik a bámészkodókat…

Ha az utcán elindulsz felfelé (távolodsz a tértől) a 19-es szám alatt találod a már említett Királyi Pipa boltot.

A Vár legismertebb utcájában az Arany utcácskában (Zlata Ulicka) a 17-es szám alatt is van egy pipabolt az U Krali Dymek – a Király Pipájához címzett bolt. Itt főként a cseh mesterek (Jiři Machek, Pável Háp) kézzel készített szabad stílusú pipáit lehet megcsodálni vagy megvenni – ki-ki döntése alapján – de itt is van Peterson, Savinalli, Dunhill, a dohányválaszték is megfelel a pipáknak. A tulajdonos/eladó maga is pipázik, angolul beszél.

A prágai utcákon több pipázó emberrel találkozhatunk, mint itthon, nem néznek marék gilisztának, ha rágyújtasz. Mivel most nyáron nagyon sok terasz működik, a dohányzás nem kérdés, a sörözőkben meg amúgy is lehet dohányozni. A tiltást a „Ne kouříte!” vagy hasonló feliratok jelentik.

Az ottaniak sem ismerik jobban a speciális boltokat, mint Budapesten – feltéve, ha épp egy pipást szólítasz meg. Németül viszonylag sokan beszélnek – főleg az idősebb korosztály – a fiatalabbak angolul beszélnek inkább, és természetesen csehül, de ez viszonylag kevesünket boldogít.

A dohány árakról tájékoztatásul: 100 gr. Original Choice 330 korona, a Peterson Irish Whikey és Irish Oak (50gr) 250 korona. Mivel nem szándékoztam pipát venni – nehezen álltam meg – nem fájdítottam a szívem az árakkal…

Aki arra jár, feltétlen nézzen be a boltokba – a Várban lévőt meg szinte kötelesség megtekinteni – és ha itthon felkészítette a pénztárcáját, akkor engedjen a csábításnak!

És érezze jól magát mindenki Prágában!

Beginner_25

 

Trafik
Kaprová 6, Josefov negyed, Prága óvárosa

Kívülről semmi különös, egy trafik a sok százból, kicsit közelebről megvizsgálva azonban már rögtön látjuk, hogy jó kis hely ez! Kirakat telis tele Peterson pipákkal, Sherlock Holmes kollekció, feketére polírozott XL 90, ez utóbbit marha fejjel otthagytam :(, de természetesen az összes nagyobb márkanév képviselteti magát. A bolt méretéhez képest jelentékeny pipa választék, még vizipipák is vannak. Dohányfronton is kellemes a helyzet, MB, Dunhill, Planta, Stanwell, Dan Tobacco, Savinelli, Peterson dohányok és még a helyi erők által készített termékek is kaphatóak.

Smoking Land
Mustek metrómegálló, Vencel tér jobb oldali mellékutcájában található kis bolt rész, rögtön a metrókijárat mellett (az egyik kijárat mellett a sok közül :)

Nevével ellentétben csupán csak egy nagyobb boltban foglal el egy sarkot, de jópár pipájuk van, és esetlegesen leapadt dohánykészletünket is felfrissíthetjük. Azért vannak ennél jobb boltok is Prágában, de aki épp arra jár bekukkanthat, ki tudja, mit rejtenek a polcok. Sok kiegészítő is kapható, filterek, cicafarkak, tömködők, meg laposüvegek a kabátzsebbe, hidegebb napokra.

Lviz