London

Régi szép idők, amikor még Simmons & Sullivan Powell-nál a Burlington Arcade-ban számlám volt; ma már híre sincs (valami puccos divatüzlet-fertelem van a helyén), sem Fribourg & Treier-nek a Haymarket-en. Charatans-ról a Jermyn Str-en nem is szólva vagy Astley's igen elegáns boltja (16 Piccadilly Arcade, itt csak pipákat árultak, saját pipáikat, természetesen, dohányt nem), mind bezártak, megszüntek. Sic Transit Gloria Mundi. A helyzet azonban nem ennyire elkeserítő. Továbbra is, még ma is pipások Mekkája London. A még működő jónevű boltok majd mind a centrumban vannak, egymástól jó kőhajításnyira, egy kiadós délelőtti sétával be lehet járni valamennyit. Mindegyikben garantáltan korrekt, udvarias, szakértő a szollgáltatás, az árak változóak, néhol értelmetlenül magasak, néhol inkább megfizethetőek.

Inderwicks (45 Carnaby Str)
A legrégibb dohánybolt Londonban. Kis, lármás bolt, felfordulás, de ragyogó pipákat lehet találni, nem ritkán 10 - 15 éves árcédulákkal. (Amivel azt akarom mondani, hogy 10-15 évvel ezelőtti árakon, ami bizony alkalmasint kifelyezetten olcsónak mondható.) Legutóbb ottjártamkor (az se tegnap volt, több mint két éve már) panaszkodott az eladó, hogy megvette valami vállalat a házat amiben a bolthelyiséget bérlik, s az új tulaj úgylehet nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést velük, hanem kirúgja őket. Megeshet, hogy mostanra már nincsenek. Számlám nincs náluk, ha van is új címük, nem tudok róla.

A Cowent Gardenben egy Mullins & Westley, Segar & Snuff Parlour nevű (Unit 27a, the Market) kellemes bolt magában a csarnokban, sok Charatannal, elérhető árakon. Dohányt csak a sajátjukat árulják: kétféle dohány, finomak.

Dunhill (30 Duke Street, a Jermyn Str-i sarkon) korántsem a "régi" bolt, de még mindig teljes választékkal. A bolthelységeiben van már a múzeumjuk is (régen nem ott volt) igen ajánlott megtekinteni, párját ritkító gyüjtemény.

Davidoff (35 St. James's Street, a Jermyn Str és a St. James's Str sarkán)
Jó választék de nogyon (tulságosan) drága, kicsit sznobos, ami jó szórakozás is lehet.

Kicsivel lejjebb ezen az utcán Fox & Leewis (19 St. James's Str). Nagy választék pipákból, szivarokból etc. Régi, békebeli dohánybolt hangulatát árasztja.

Smith's (74 Charing Cross Road)
Sokféle és jó pipák, nagy választék dohányokból, kimérve is többféle van, kívánságra kevernek is.

Benson & Hedges (13 Old Bond Str)
Jó pipaválaszték (ragyogó Ashton-ok), mégjobb dohány, nem megfizethetetlen árak.

Jayems (125 Victoria Str)
A világ valamennyi pipamárkája megtalálható, relatíve jó áron, sok egyéb mindent is árulnak, érdemes alaposan körűlnézni, s még az alkutól sem húzódzkodni, pláne ha az ember több dolgot is vesz.

Bonds (330 Oxford Str)
Fergetegesen sok pipa, nicsenek tárlókban, szépen exkluzívan felsorakoztatva, hanem mindenféle dobozokban, ládákban ömlesztve hevernek a bolt minden zugában. Az eladó azonban megtalálja, s prezentálja, csak időbe telík. Hatalmas kollekciójuk van Uppshall pipákból.

Leonidas