Koppenhága

Ha Londont a pipások Mekkájának tartjuk, van még egy város ma Európában, amit a pipázás fővárosaként is említhetünk; Koppenhága.

Mint Londonban, itt is, egy viszonylag kis területen fellelhető néhány igen jó bolt, egy délelőtti, avagy délutáni gyalogtúra (útközbeni pihentető korcsmalátogatást beleszámítva) elegendő végiglátogatásukhoz. A Főpályaudvartól jó öt percnyi gyaloglás a Radhusplatsen (Tanácsház tér) s arról a térről nyílik a Stroget nevű sétálóutca amin elindúlva rögtön balra látni egy boltot.

Poul Hansen Pipe Shop. A baloldali kirakatban tajték, a jobboldaliban briar pipák tömkelege. Bent a boltban azután még több. Remek dohányválaszték és mindenféle apró, pipákkal, pipázással kapcsolatos csecsebecsék. Áraik elég borsosak, de nem embertelenek.

Szintén az utca baloldalán, valamivel odébb van a My Own Blend dohány- és pipabolt. Komoly, nagy választék (még Ashton is dolgozik nekik) pipákból, és teljes kínálat dán dohányokból, nem olcsón, de megfizethető árakon.

Folytatva az utcán, kicsivel lejjeb, a másik oldalon van W. O. Larsen híres, elegáns pipaboltja. Na, itt azután órákig is elnézelődhet a pipás, van mit. Úgy a dohány-, mint a pipaválaszték minden igényt kielégítő. A cég "Principal Dealer"-je Dunhillnek, és az üzlet pincéjében kiváló múzeum kapott helyet. Áraik relative magasak.

Tovább haladva az utcán lefelé a Kristen Bernikows Gade keresztutcáig, ott balra fordulván (mindjárt a sarkon túl remek kis korcsma van, odavaló betérést ajánlom) néhány háztömb után az utca kétfelé ágazik. A jobboldali ágban, Christian IX:s Gade-n tovább, egypár házat elhagyva hamar odaérni My Own Blends Tobaksblanderi-hez. Dohányokból majdhogynem példátlan választék, s kívánságra saját keverékek készítését is vállalják. Egész sor kismester ragyogó pipáit árulják, áraik nem túl embertelenek.

Az utca beletorkollik a Gothersgade-ba, azon bal felé folytatva elhagyjuk a Rosenborgs palotát, majd további rövid gyaloglás után elérkezünk a Norre Voldgade-hoz, s itt balra fordulunk. A harmadik keresztutca balra a Fiolstroede. Kb a közepén, baloldalt van Thurmanns Pipaffär. Felettébb kellemes hangulatú bolt, kielégítő választékkal (még előfúrt briarblokkokat is kapni), kimondottan jó árakkal. A tulaj maga egy vidám öreg pipás, egész életében pipákkal dohányokkal foglalkozott, tán még könyvet is írt a témában.

A Fiolstroede-n tovább egy keresztutca a Krystalstroede, ezen jobbra be, majd balra a Norregade-n és rögtön jobbra be a Skt. Peders Stroede-n. Ezen az utcán, a vége felé a bal oldalon van egy egészen különleges üzlet, a tajtékpipák európai paradicsoma: Merskum Galleriet. Nem tartanak gyökér, csak tajtékpipákat, de abból azután szemkápráztató mennyiség, minőség, mindenféle ízlésnek és mindenféle árkategóriában. Valamint tetszetős borostyán holmikat is lehet náluk kapni.

Ha ezekután az utcán végigmegyünk a Vester Voldgade-ig, ott balra fórdulva pár perces sétával visszaérkezünk kiindulópontunkhoz, a Radhusplatsen-ra.

Leonidas


Koppenhágában jártam és gondoltam, ha már itt vagyok, igyekszem meglátogatni pár helyet amit Leonidas megemlített anno a kiváló leírásában. Az első benyomásom sajnos negatív volt, az utcán szinte senkit nem láttam pipázni. Négy napos ottartózkodásom alatt mindössze egyetlen embert láttam az utcán pöfékelni. Egyet meg a My Own Blend boltban. Lehet,hogy tilos az utcán dohányozni?Ez esetben törvényt sértettem többször is :-) Igaz, hogy leginkább a belvárosban jártam, de a nagy számok törvénye alapján azért több pipással kellett volna összefutnom. Talán szerepet játszik az is a pipások "eltűnésében", hogy erősen megváltozhatott Koppenhága lakossága, nem is tudom, hogy több Dánt avagy bevándorlót láttam e. Talán pár év múlva már a vizipipa lesz az úr? No de térjünk vissza Leonidas leírásához, melyet kicsit frissítenék. Poul Hansen pipabolt: valóban remek kis bolt, elképesztő választékkal, helyi viszonylatban azért még elfogadható árakkal, némely akciós termékük még a jó vétel minősítést is kiérdemelheti. Dohányválasztékuk parádés, főleg magyar szemmel nézve.

A Stroget-en található My Own Blend bolt megszűnt, gondolom egybeolvadt a My Own Blend Tobaksblanderi-vel, melyről bővebben beszámolok nemsokára. W. O. Larsenék boltját szintén nem találtam. Valami bűzlik Dániában... A negatív hírek után jöjjenek a pozitív tapasztalatok : rengeteg trafikban kaphatóak pipák és pipadohányok, meglepő módon a helyi vidámparkban a Tivoliban is van egy eléggé jópofa trafik, akik igényes pipa és dohányválasztékkal rendelkeznek. A reptéren is találunk egy dohányboltot, itt is vannak pipák, de nem túl nagy számban és viszonylag borsos áron. Dohányaik is vannak, de itt már a szivarok vannak többségben.

Most pedig jöjjön az a hely, amit alaposabban meg tudtam nézni: a My Own Blend Tobaksblanderi.

Leonidas leírása tökéletes volt, azonnal megtaláltam a boltot, ahol ugyan éppen zárni kszültek, de ennek ellenére is bemehettem pár fénykép erejéig, illetve megbeszéltem az eladóva, hogy majd hétfőn visszajövök. Itt említeném meg, hogy vasárnap zárva tartanak, de szombaton is csak délután kettőig tölthetjük fel dohánykészleteinket.

Tehát hétfőn visszamentem, hogy alaposabban körülnézzek és némi dohányt is beszerezzek. Szemeztem egy Peterson pipával is (nesze neked Dánia) ,de mint kiderült a pipáik 95%-a szűrő nélküli pipa, így ezt én hanyagoltam. Pipaválasztékuk kiváló és bőséges, az üzlet pedig igyencsak kellemes hangulatú. A bejárattal szemben két fotel található, gondolom itt próbálhatjuk kis a frissen beszerzett füstölnivalót és pipát. rendelkeznek még egy kisebb szivar szobával is, az utóbbit azonban nem néztem meg, de gondolom ez bocsánatos bűn egy olyan helyen, ahol a plafonról is piák lógnak. Az összes nagyobb cég pipáit árulják, de kisebb dán mesterek termékei is fellelhetőek. Áraik elviselhetőek. Dohányt is akartam venni, így bementem egy hátsó helyiségbe, ahol éppen készítették a különböző keverékeket, amit ott helyben dobozoltak is. Hihetetlen és egyben örvendetes, hogy ilyen manufakturális módszerekkel dolgoznak a mai világban. Az eladó rögtön felismert és kedvesen üdvözölt, így hamar rátértem jövetelem céljára: saját keveréket szeretnék.

A polcon lévő nagy edényekben pihennek az alapdohányok, a pult alatt meg az aromák és most tessék figyelni: jópár üvek kiváló rum, whisky és egyéb ital is van a boltban, tehát az ilyen ízesítésű dohányok valóban látnak igazi nedűt! Saját keveréknek egy latakiás dohányt gondoltam (20% vegyes ciprusi és szír latakia) némi édesebb virginiákkal (ez utóbbik kiválasztását a blenderre bíztam) és egy csepp méz aromát is szerettem volna bele, mert igazi perverz vagyok. Ez utóbbi kérésem kicsit sokkolta az eladót, de hát a vevő az első :-)

A kevréket megszaglásztuk és nem tudom, hogy udvariasságból, avagy pusztán érdeklődésből, de feljegyezték a receptet. Lehet, hogy egyszer kijön egy My Own Blend mézes latakia is? Receptet amúgy én is megkaptam, ha legközelebb erre járok és bevált a keverék, akkor pontosan tudják reprodukálni. Recepteket amúgy számítógépen tartják, hiában no, több száz lehet belőle. Kértem még egy Olympia nevű keveréket is, ez utóbbit is ott helyben készítették, mivel annyira kevesen keresik, hogy nem érdemes raktáron tartani. A pontosan kimért dohányt dobozba töltik, lezárják és ellátják zárjeggyel is és már vihetem is a jó pipafüveket.

Áraik teljesen korrektek, 100 gramm dohányért olyan 4000 Ft-nak megfelelő Koronát kell leszurkolni, de figyelembe véve, hogy keverékünket ott készítik el, ez talán nem is olyan sok pénz. Az élmény mindenesetre megfizethetetlen!

A boltot maximálisan ajánlani tudom, aki teheti látogassa meg őket!

Lviz