Köln

Kölnben nagyjából két látnivaló van. Az egyik a Dóm, mint a világ legmagasabb gótikus katedrálisa, a másik meg az a három pipabolt, amik akkorák, hogy a teljes hazai kínálat elférne bennük egyenként. Mindhárom a belvárosban van, elég közel egymáshoz ahhoz, hogy kényelmesen egy-másfél órás sétával fel lehessen deríteni őket.

Peter Heinrichs - Haus der 10000 Pfeifen
Hahnenstrasse 2

Nem tíz-, de inkább százezer pipa. Szó szerint. Irdatlan nagy bolt irdatlan sok pipával, a magyar pénztárcának kicsit magas, de még elviselhető árakkal. A választék igen széles, minden márka, minden típus és minden árkategória képviselteti magát. Dohányból közepes választék (értsd: a hazaihoz képest lehengerlő), viszont DTM dohányok egyáltalán nincsenek, ellenben stabilan képviselve vannak a nagyobb dán gyártók (MB, Larsen & Stanwell), Dunhill és Rattray's illetve Robert McConnell. Ezutóbbiak nem minden keverékükkel, de azért van miből válogatni. Ugyancsak megtöltenek egy nagyobb szekrényt a ház saját dohánykeverékei.

A bolt gyakorlatilag három szintes: az emeleten mindenféle pipás kiegészítőt találunk, illetve egy humidoroszobát tele szivarokkal, szintén két szinten. A szivaros szekció alatt az alagsorban pedig egy bár bújik meg kimondottan a szivarosok igényei szerint berendezve (bárpult, konyakok, bőrfotelek, diszkrét félhomály).

A kiszolgálás viszont nem az igazi. A hatalmas bolt minden alkalmazottja (legalább öt) a pipás helyiség bejárata körül nyüzsög, a többi terem üres, és ha felmegyünk a második szintre, akkor igen kevéssé diszkréten a nyomunkba szegődik az valamelyik. És sajnos nem az az érzésünk, hogy mintegy kalauzként kísér minket, hogy tudjunk kitől kérdezni, hanem teljesen leplezetlenül azért jön, hogy szemmeltartsa nem rakunk-e zsebre valamit.

Pfeifen-Heinrichs
Martinstrasse 16-20.

Az előbbi bolt egyik fiókja, alig egy kilóméterrel odébb, a Rajna irányába egy mellékutcában. Valamivel kisebb, de itt is tisztességes pipaválasztékot találunk. A humidorszobát leszámítva egyterű a bolt, úgyhogy itt nem lihegett a nyomunkban senki, a kiszolgálás korrekt és barátságos, nem zaklatnak, ha csak nézelődni szeretnénk. Dohányok terén a helyzet megegyezik az előbbi bolttal.

Tabak Kollegium Cöln
Richartzstrasse

Néhány percnyi sétára a Dómtól egy kevésbé pipára, inkább dohányokra kihegyezett boltot találunk. Az általános dohányválaszték mint fenntebb, de természetesen itt is megtaláljuk a ház saját, egyedi keverékeit, szivarokkal egyetemben. A kiszolgálás korrekt és barátságos.

Vix