Budapest

Gallwitz Pipa & Gyöngy szaküzlet

Bp.V. Régi posta u. 7-9 (A belső udvarban)
(06-1-)318-5139
06 30 297-5000
www.gallwitz-pipa.hu

Két szó: A Pipázás Szentélye. Tömören ezzel mindent le is írtunk erről a boltról. Kicsit bővebben: a város legrégebbi és legjobban felszerelt pipaboltja. Elképesztő pipaválasztékot, olyan különlegességeket találunk itt, amiket máshol hiába keresnénk. Csak néhány példa: Dunhillek, régi, eredeti magyar tajtékpipák (igaz, ezek mind horribilis árakon, de hát ilyet ma már csak múzeumban látni...), valódi cseréppipák (nem az a vásári bóvli, amit mindenhol kapni), stb. Ami a "kommerszebb" pipákat illeti, gyakorlatilag teljes a választék. Olcsóbb, de már jó minőségű darabok, Petersonok (mind eredeti!), Savinellik, Vauenek, minőségi tömbtajtékok és még sorolhatnám. Érdemes akármire rákérdezni, mert amiről itt nem tudnak, az talán nem is létezik... Gyakorlatilag mindenfajta pipás kellék és kiegészítő kapható itt. Külön ki kell emelnünk a rendkívül türelmes, segítőkész, hozzáértő kiszolgálást és azt a bizalmat, amivel itt mindig fogadnak bennünket.

Bár a bolt életében jelentős változások mentek végbe nemrégiben, mégis örömmel állapíthatjuk meg, hogy a fent leírtak továbbra is maradéktalanul érvényesek, sőt! Az új helyiség, amibe (mintegy két utcával odébb) költöztek, gyakorlatilag a tökéletes és csak az ideák szintjén létező pipabolt képéhez közelít: tágas, de mégsem túl nagy; ízlésesen berendezett, a pipák órákig tartó nézegetésére tökéletesen alkalmas, a sarokban karosszékkel, dohányzóasztallal, és a már megszokott színvonalú kiszolgálással... Ez az a bolt, amit minden magyar pipásnak életében egyszer látnia kell.

Pipajavítással szerencsére továbbra is foglalkoznak, de jó hír, immáron dohányokat is árulnak, sőt, ha szerencsénk van, még kóstolót is kaphatunk...

A régi bolt fotója:Pipatórium

Bp. VIII. József körút 38.
Tel: (1) 210-3404

A mintegy 70 évvel ezelőtt alapított kis bolt kimondottan pipások kiszolgálására rendezkedett be. Ennek megfelelően jelentős pipa és csaknem teljes dohányválasztékot találunk. Az eladók korrektül tájékozottak és segítőkészek.


Dohánybolt

Nyugati pu., aluljáró
A metróból kifele jövet, jobbra szemben

Most ugyan órákkal van tele a kirakat, de belépve valószínűleg Budapest egyik legnagyobb pipaválasztéka tárul a szemünk elé. Dohányokból szintén figyelemreméltó palettát vonultatnak fel, érdemes nézelődni az eldugottabb polcok tetején, mert néha valódi kuriózumokat találhatunk. Pipákat illetően valószínűleg a legolcsóbb bolt a városban. Néhány negatívuma azért van: kimondottan kényelmetlen benne vásárolni, tekintve, hogy alapvetően cigarettásokat szolgál ki egy forgalmas aluljáróban, és minden négyzetcentiméterért meg kell küzdenünk, ha nézelődni akarunk. Ha itt veszel Peterson pipát, alaposan nézd meg háromszor is; mert még így is meglehet, hogy egy originál Magyar Petersont sóznak rád. ("Kicsit lukas, kicsit elfúrt, de a mienk!" :)))))


Cigar Shop, Mammut 2

1025. Budapest, Lövőház u. 1-5
MAMMUT II. 3. emelet 340/g (A mozi mellett)
Tel.: 345-8535

Kimondottan kellemes kis bolt, a zajos bevásárlóközpont egy nyugodtabb szegletében. A minden szempontból átlag feletti pipaválasztékban egyaránt megtalálhatjuk az olcsóbb darabokat és a nagy nevek pompás pipáit (rengeteg Peterson és Brebbia, Vauen, Hillson, Savinelli, stb). Jó néhány valódi ritkaságra is bukkanhatunk a polcokon: pl. Falcon pipák és a hozzájuk tartozó különböző fejek, előfúrt Briar-blokkok, Vauen churchwarden, stb. Kellékek terén is mindent megtalálhat a pipás, amire csak szüksége lehet (hamutartó, pipagyújtók, pipamaró, pipástáskák, egyéb eszközök). A dohánypaletta szintén széles és változatos. Gyakran előfordulnak itt máshol esetleg (már) nem beszerezhető keverékek, érdemes tehát benézni, ha keresünk valamit. Ki kell emelnünk a bolt egyedülállóan pipásbarát kialakítását: nyugodtan nézelődhetünk és válogathatunk anélkül, hogy útban lennénk. Kedves kiszolgálásban és segítőkészségben sincs hiány. Egyetlen negatívumként talán a meglehetősen húzós árakat említhetjük.


Dohánybolt

Flórián üzletközpont I.em
III. ker, Flórián tér 1.

Szerencsére mégsem szűnt meg, csak átalakult. A változás mindenképpen pozitív irányú: kicsit kényelmesebben körbejárható lett a "kalitka", és a kiadóablak is eltűnt. A választék és a kiszolgálás maradt a régi. Pipából túl sok féle nincs, de ami van, az elég széles spektrumot fog át, Larsentől a körtefáig. A dohányválaszték viszont kifejezetten bőséges.


Dohánybolt

Déli pu. aluljáró. A metrókijárat mellett.

Pipával ugyan nem szolgálhatnak, de félelmetes dohányválasztékuk van (elég látványosan kiteregetve a kirakatban, nem lehet eltéveszteni). Néha olyan márkák is föltűnnek, amiről máshol még csak nem is hallottak.


Dohánybolt

Móricz Zsigmond körtér
XI. ker. Móricz Zs. krt. 8 (?), a Bartók és a Fehérvári út közötti szekció

Korrekt pipa és dohányválaszték, segítőkész kiszolgálás. Talán egy kicsit drága, de ennek ellenére is a környék legjobb ilyen boltja.


Finn Kereskedelmi Kft.

XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca 75.
Telefon: 340-1996

A Finn Kft. nem túl régi szereplője a magyar piacnak. Nemrégiben nyitották meg boltjukat a Hegedűs Gyula utcában. Örömteli, hogy viszonteladó partnereik mellett az egyéni vásárlókat is kiszolgálják. Anno a pincébe leereszkedve meglehetősen fura szag ütötte meg orrunkat, szerencsére néhány hete új helységbe költöztek! A régebben tapasztalt káoszt lassan felváltja a rend. A kiszolgálás korrekt, a hozzáértés egyénenként változó. A választék közepes, pipák terén inkább az alsó és csúcs kategória képviselteti magát, de csupán kis darabszámban. A pipadohányokkal nincs gond. Az egész olyan érzést kelt az emberben, hogy csak azért tartanak pipákat, mert az része a füstölgés kultúrájának, de ennél több áldozatot már nem hoznak. A bolt inkább a szivarok kedvelőinek ajánlott.